Tips kekal segar di bulan Ramadhan

Tips kekal segar di bulan Ramadhan

Sudah hampir seminggu umat Islam menyambut ketibaan bulan Ramadhan, hari ni baru ada kesempatan untuk berkongsi dengan kalian. >.< dan ada di antara tips ini, telah ss praktikkan.

Tips kekal segar di bulan Ramadhan :
  • Aktiviti
    • Penuhkan hari kalian dengan aktiviti-aktiviti luar. Jangan duduk rumah sepanjang hari, 2,3x ke dapur, memang perut akan rasa lapar. Selesai sediakan juadah berbuka, eloklah keluar bersiar-siar sementara menunggu waktu berbuka.
    • Senaman ringan, seperti mengemas rumah, berjalan kaki, bersiar-siar di taman sesuai untuk dipraktikkan di bulan Ramadhan ni. Kalau awak berjogging, lari bagai nak rak, jatuh tergolek susah pula. sebab perut tengah kosong. :) buatlah aktiviti yang sepatutnya.
  • Menu sahur
    • Biasakan bersahur dengan nasi. ini mengelakkan perut masuk angin. nanti asyik pasang boom dalam office tu. hehehehe
    • Banyakkan makan sayur-sayuran, elakkan makanan bergoreng. Makanan bergoreng boleh buatkan kita cepat rasa haus.
  • Tidur
    • Elakkan tidur pada waktu petang. ini akan *memandulkan* perkembangan otak. Nanti badan asyik jadi lemau, lesu, dan letih.
  • Minum air masak
    • Perbanyakkan minum air masak. 3 liter air masak sehari. ini untuk gantikan air yang telah keluar dari badan kita. 
    • ss suka minum lepas bersahur. bekalan air masak sudah tersedia di hujung kepala. sementara nak lelapkan mata sebelum masuk waktu subuh, habis sebotol air ss kerjakan. botol air yang 1 liter tau? bukan yang 500ml. hehe

kalau ada tips lain, bolehlah kita berkongsi :)

Share:

Isi Borang Nikah Lelaki Selangor (online)

Assalamualaikum

Selesai Ujian HIV tempoh hari. Seterusnya, kami mengisi borang kebenaran nikah. Shu masih ingat sikit-sikit masa kursus pra perkahwinan tempoh hari. Penceramah ada terangkan procedur-procedur untuk isi borang nikah ni.

*update terkini, 11/02/2019 sistem updated.

Dalam kursus pra perkahwinan tempoh hari, penceramah ada menyatakan, sekiranya ;
  • kedua-dua bakal pengantin lelaki dan perempuan berasal dari kariah yang sama. borang kebenaran nikah boleh di isi bersama.
  • kedua-dua bakal pengantin lelaki dan perempuan berasal dari kariah yang berlainan, borang kebenaran nikah hendaklah di isi oleh bakal pengantin lelaki terlebih dahulu.
  • Borang 2A : bakal pengantin lelaki
  • Borang 2C dan 2D serta borang wali : bakal pengantin perempuan
  • selesai isi borang. bagi kepada pihak pengantin perempuan (luar Selangor)
Procedur Isi Borang Kebenaran Nikah (Lelaki Selangor) :

Kalau belum pernah sign-up, boleh terus sign-up dan isi detail diri anda.

  • Borang boleh di isi secara terus online di https://ncr.jais.gov.my/.
  • Daftar masuk dengan menggunakan no IC anda.
  • Isi borang 2A untuk lelaki yang tinggal di Selangor.
  • Pastikan anda sudah tahu :
    • Tarikh Nikah (dalam kalender Islam)
    • Tempat Nikah
    • Nama 2 orang saksi (saksi isi borang, kawan pun boleh)
    • Nama bakal bini hang. >.< tak ingat memang nak kena sekeh
  • Selesai isi borang secara online. Borang boleh di print. Save dalam PDF dulu pun boleh. :)
  • Bawa bersama borang yang telah di print tadi kepada Juru Nikah tempat tinggal anda. Potostat IC anda, IC saksi, Keputusan ujian saringan HIV, dan Sijil Kursus Kawen. Jangan lupa Borang Surat Bujang (dapatkan dari tempat kerja anda, make sure ada nama syarikat di kepala surat tersebut)
  • Sudah dapat tandatangan Juru Nikah di tempat anda? OK siap 1 perkara. Tapi, jangan tarik nafas lega panjang sangat. Belum settle lagi. >.<
  • Borang yang telah di tandatangan haruslah di serahkan kepada Pejabat Agama Islam Negeri Selangor (untuk Selangor). Borang tadi akan di sahkan. Ini jam, tarik nafas separa lega. Sebabnya sebelah perempuan belum siap lagi.

di atas antara borang yang telah di isi bagi kes pengantin lelaki asal Selangor, dan pengantin perempuan asal Kedah. ada juga link untuk prosedur perkahwinan dan senarai semak permohonan lelaki dan perempuan versi English.

dah siap semuanya. klik butang cetak. dan print. atau pun save.

Note :
- borang yang telah di hantar ke Pejabat Agama Islam , mengambil masa sehari untuk siap.
- jangan lupa bawa RM10 untuk bakal pengantin yang bernikah di luar Selangor. kalau kahwin di dalam Selangor, SS tak pasti berapa ringgit kena.
- Entri asal telah dipadam atas alasan tertentu.
Share:

Ujian Saringan HIV

Assalamualaikum

(Entri asal telah di delete atas alasan tersendiri)

Ujian Saringan HIV

Sejak terminate P1 wimax ni, ss sudah susah update blog. tambahan pula semakin hari semakin banyak benda kena diberi perhatian serius.

Hari Isnin (10 Jun 2013) yang lepas, selesai buat Ujian Saringan HIV. pada hari tersebut, ss cuma amik cuti separuh hari. ss dan en.tunang pergi ke Klinik Kesihatan Kerajaan SAHAJA. di Sg. Chua, Kajang. pada hari tu, tidak ramai orang. jadi sebarang appointment tidak di perlukan.

Sebaik sampai jam 1.30 petang, kaunter masih di tutup. Setelah kaunter di buka pada jam 2 petang.

  1. Dapatkan Borang ujian di kaunter. Borang tersebut disertakan bersama buku kecil warna : biru (lelaki), dan pink (wanita). Dua warna sahaja ye? :-D Hendaklah di isi semuanya.
  2. Submit borang bersama buku kecil yang telah siap di isi ke kaunter yang sama. Tunggu nombor giliran anda di panggil untuk ke kaunter seterusnya.
  3. Di kaunter ni, hanya perlu scan bar kod untuk angka giliran. *lain Klinik, lain cara kot bahagian ni*
  4. Selesai scan, borang tadi haruslah diletakkan di dalam bakul sempit di bilik ujian darah. Nombor anda akan dipanggil sebentar kemudian.
  5. Jangan nebes k? Macam en.tunang. lalala
  6. Di dalam bilik ujian darah tu. Anda akan disoal siasat seperti telah membunuh hampir 1000 orang. ok gurau. Borak je la dengan pembantu makmal tu sambil dia cepit jari anda.
  7. 10-15 minit masa di ambil untuk keputusan ujian darah tersebut. Sabar menanti ye?
  8. Anda akan di panggil untuk mengambil keputusan ujian darah tersebut. Berdoalah, bertawakkallah semoga dipelihara semuanya. In sha Allah.

Antara perkara yang dilarang anda lakukan semasa membuat ujian darah ni :
  1. Jangan biarkan pasangan anda yang peramah masuk ke makmal ujian darah terlebih dahulu dari anda. ss masuk ke dalam makmal terlebih dahulu, banyak yang ss tanya kepada pembantu makmal tu, sambil ketawa bagai. Bila en.tunang masuk dengan serius, dia pelik kenapa pembantu makmal tu buat lawak dengan dia.
  2. Jangan tanya cucuk tu sakit ke tak. Itu soalan budak sekolah. T__T
  3. Jangan tanya banyak sangat. Nanti pembantu makmal tu tahan anda di dalam makmal lama-lama. orang di luar sana nebes dah tu.

Share:

Followers

#Cancerfighter (1) AlisyaSofia (10) AmilSafwan (1) Family (7) Film/Drama (5) Giveaway (4) Info (19) Kehamilan (9) Lagu (10) Lifestyle (25) Makan (15) Parenting (4) Peribahasa (261) Perth (7) PNME (65) Resepi (30) Sharing (45) Sihat (9) Wordless (1)

Contact Form

Name

Email *

Message *