Alisya Sofia Turn 5, Alhamudulillah

Assalamualaikum 


Alhamdulillah, hari adalah ulangtahun kelahiran ke-lima buat anak sulung shu, Sofia. Ibu doakan anak ibu menjadi anak yang solehah, disegani dan dihormati oleh semua orang dimanapun berada.

Teringat lima tahun lepas, tiga bulan pertama langsung takda tanda morning sickness. Hinggalah demam panas melampau, baru sedar kehadiran anak dara ibu ni. Dalam perut takda banyak ragam. Alhamdulillah.. baik di dalam perut macam sekarang. Mulut je macam bertih jagung.

17/02/15, seawal 4pagi air ketuban keluar bersama sedikit darah, pada mulanya fikir positif, pergi toilet melepaskan hajat. Alhamdulillah semuanya terpelihara, hinggalah waktu makan nasi tengah hari tu, perut mulai rasa memulas tapi air ketuban berhenti keluar. Pagi tu keluar sikit saja.

Dalam perjalanan ke Hospital Sultanah Bahiyah, singgah beli cendol di Pantai Johor sebab nak makan! ok mak dan maknjang belikan. kami teruskan perjalanan ke hospital dengan berkain batik. Sampai hospital pada jam 4petang, turun dari kereta air ketuban turun banyak tapi perut rasa tak selesa saja. ok berjalan ke dewan bersalin.

Sampai dewan bersalin, terus check bukaan baru 3cm, shu diminta untuk tunggu sekejap. Dalam 15 minit check semula bukaan sudah 6cm kalau tak silap, kena tukar uniform pink dan bersalam minta ampun dengan mak, maknjang dan Jijoi. Masa tu ayah tak ikut sekali. Shu di tolak masuk dewan bersalin. Eh! bilik bersalin. Dalam bilik bersalin tu, hanya ada Shu dan Jijoi. Lelaki biasalah, mula-mula suruh kita bertahan setiap kali contractions. heee

Alhamdulillah.. Jam 8.19malam keluarlah Sofia ke dunia ini dengan keberatan 4.04kg, normal. Cuma ibu lah biru muka sampai ayah hang kesian dekat ibu. hoho masa tu si ayah sudah insoflah untuk anak kedua.

Memandangkan cucu sulung sebelah Shu, dan jarak dengan sepupu yang lain 7tahun, sepanjang berpantang di kampung, bergotong royong masing-masing datang memberi tunjuk ajar dan membantu apa yang patut. Shu bersyukur, Allah S.W.T. permudahkan segala urusan dalam membesarkan Sofia.

Semoga Sofia membesar dengan baik..

Share:

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends

Assalamualaikum 

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends. Ini adalah sticky post sehingga 29 February 2020 nanti. So sehingga itu, entry terbaru mama ada di bawah post ini ye. Jom ramai-ramai join Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends.



Giveaway Wang Tunai Mamapipie




Syarat-syarat Penyertaan Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends


  1. Terbuka kepada blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan bank in wang tunai
  2. Buat satu blog post bertajuk "Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends". Tepek banner di atas beserta link ke post ini.  Boleh copy code html yang mama dah sediakan di bawah post ni bagi memudahkan kerja korang.
  3. Tag 3 rakan 
  4. Wajib Follow Youtube ibusyurga: Klik Sini -> Youtube ibusyurga
  5. Wajib Follow & Letak Blog di bawah ke dalam Bloglist korang
Ini syarat wajib dan mama akan check satu.. satu.. Kalau tak patuhi syarat ni korang akn disqualified.

Mama galakkan korang rajin singgah dan komen blog penaja kerana hadiah utama akan dipilih sendiri oleh penaja. Mama pun tak pasti bagaimana cara mereka akan memilih pemenang nanti..

  • Digalakkan Follow Media Social Mama: Instagram FB Youtube Twitter FB Page
  • Last sekali, tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.
  • Tarikh tutup giveaway adalah pada 29 Feb 2020 11.59 malam. 
  • Insya Allah, pemenang akan diumumkan pada 5 mac 2020


Hadiah Wang Tunai RM1000 - Senarai Hadiah

Wang tunai sejumlah RM 1000 akan dihadiahkan kepada 17 orang pemenang.. Banyak kan.. Alhamdulillah, Semoga murah rezeki penaja kita. Sama-sama kita doakan agar penaja-penaja kita sentiasa murah rezeki dengan rezeki yang berkat, diberkati Allah dan bisnes sentiasa menjadi. Seramai 17 pemenang akan dipilih memenangi total RM1000 nanti. Pemenang hadiah utama akan dipilih sendiri oleh pihak penaja. Jom tengok senarai hadiah yang akan dimenangi:

Hadiah RM200 (Seorang Pemenang)

1 x RM200

Hadiah RM100 (2 Orang Pemenang)

2 x RM100

Hadiah RM50 (14 Orang Pemenang)

14 x RM50


Tag :
http://www.adianiez.com/
https://ematunz.blogspot.com/
http://belogcheqpimana.blogspot.com/
https://sayasukala.blogspot.com/

Share:

Drama | Hyde, Jekyll, Me (2015)

Assalamualaikum 



Watak Utama: Hyun Bin as Goo Seo Jin/Robin, Han Ji Min as Jang Ha Na, Sung Joon as Yoon Tae Joo, Hyeri as Min Woo Jung
Negara: Korea Selatan
Episod: 20

Goo Seo Jin mewarisi perniagaan dari keluarganya, tetapi kejadian trauma di zaman kanak-kanaknya mengakibatkan Seo Jin mempunya personaliti yang berlainan - satu adalah seorang lelaki yang dingin dan kejam, manakala yang lain adalah bertentangan, baik dan lembut.

Seo Jin mahu menamatkan pertunjukan sarkas di Wonder Land berikutan jualan tiket yang rendah dan kos overhead yang tinggi. Jang Ha Na tuan sarkas itu menegaskan untuk menyelamatkan sarkas itu.



Pertemuan Seo Jin dan Ha Na, membuatkan Robin personaliti dalam diri Seo Jin keluar setelah lebih lima tahun terkubur.



Dalam usaha untuk mempertahankan sarkasnya, Ha Na mulai tertarik pada Robin. Dan mereka sebenarnya pernah bertemu di masa zaman kanak-kanak dahulu. Ha Na yang pada mulanya pelik, mulai menerima Robin dan Seo Jin.



Tempat rahsia yang selalu Seo Jin dan Robin gunakan sekiranya mereka bertukar personaliti. Mereka berhubung menggunakan rakaman, dan ditonton oleh personaliti yang lain.

Seo Jin menerima Robin sebahagian dari dirinya, manakala Robin masih struggles dengan identitinya sendiri. Ha Na nak tolong Seo Jin dan Robin, tetapi si Robin tanak sebab dia tanak kongsi Ha Na dengan orang lain. Disebabkan itu, Robin menghadapi masalah.



Siapa sangka, zaman kanak-kanak masih menghantui nya. Rupanya Doktor Yoon, berdendam dengan Seo Jin/ Robin. Banyak usaha yang dilakukannya dalam memusnahkan personaliti Robin dan membuatkan personaliti ketiga buat Seo Jin ni. Pening juga cerita ni.



Director Ryu bagaimanapun cuba untuk mendedahkan siapa Seo Jin dan Robin dalam kata lain untuk mengukuhkan kedudukan dia sendiri sebagai CEO Wonder Group. Di akhir cerita, personaliti Seo Jin dan Robin menjadi orang yang sama.

Sekian terima kasih,

Share:

Drama | Suspicious Partner (2017)

Assalamualaikum 



Watak Utama: Ji Chang Wook as Noh Ji Wook, Nam Ji Hyun as Eun Bong Hee, Choi Tae Joon as Ji Eun Hyuk, Nara as Cha Yoo Jung.
Negara: Korea Selatan
Episod: 20

Noh Ji Wook seorang pendakwa raya yang hensem dan berkebolehan. Eun Bong Hee seorang pendakwa raya pelatih, dan merupakan bekas jurulatih taekwando. Bong Hee ditugaskan untuk berada dibawah selia Ji Wook, dan mereka bekerjasama dalam satu kes misteri pembunuhan.





Pertemuan mereka didalam kereta api secara tak sengaja menjadi titik permulaan perhubungan antara ketua dan anak buah. Dituduh lelaki miang didalam keramaian membuatkan Ji Wook terasa dimalukan dengan teruk.



Dalam menyelesaikan kes ini, makanya terpikat lah mereka.



Sebenarnya JCW ni shu baru kenal, dan dalam drama ni dia memainkan peranan agak menarik bersama NJH.

Sekian terima kasih,


Share:

Beeha Mencari Bloglist Baru

Assalamualaikum 
 


 Syarat Penyertaan :
https://beehaazman19.blogspot.com/2020/01/beeha-mencari-bloglist-baru-tahun-2020.html

Tarik tutup penyertaan adalah 18 February 2020

Share:

Followers

#Cancerfighter (1) AlisyaSofia (15) AmilSafwan (1) Drama (25) Family (13) Giveaway (15) Info (23) Kehamilan (9) Lagu (10) Lifestyle (34) Makan (20) Parenting (7) Peribahasa (353) Perth (7) PNME (65) Resepi (30) Sharing (54) Sihat (9) Wordless (1) Work (1)