#319 Seperti Abu Diatas Tunggul, Datang Angin Terbanglah Ia

Assalamualaikum  


Seperti Abu Diatas Tunggul, Datang Angin Terbanglah Ia :- Kedudukan atau pekerjaan yang tidak terjamin, mungkin dipecat bila-bila masa.

Share:

#318 Seperti Rusa Masuk Kampung

Assalamualaikum  


Seperti Rusa Masuk Kampung :- Berasa hairan atau terkagum pada tempat baru.

Share:

[Entri Bergambar] Tempat Menarik Untuk Dikunjungi Di Malaysia

Assalamualaikum  

















Kredit gambar : FB Pesan Bonda

Share:

#317 Separuh Mati

Assalamualaikum  


Separuh Mati :- Terlalu penat

Share:

Adapt the Change

Assalamualaikum  

Image result for new environment

Orang cakap kena belajar terima kenyataan dan sebarang perubahan kalau nak berjaya. Itulah yang selalu dipegang setiap kali ada perubahan dalam kerjaya. Dari 11/2010 hingga hari ini (14/11/19), baru merasa tiga orang boss iaitu dua kali bertukar kerja. Pernah merasa bekerja dibawah arahan mat salleh (7tahun) , Cina (4bulan) dan Melayu (sehingga sekarang). Ok ni bukan post racist

Mulai esok 15/11/19, kita akan terima boss baru, perubahan persekitaran bekerja pun akan bermula esok. Kalau nak buat perbandingan, ofkos akan suka dengan suasana boss lama sebab dari awal hingga sekarang terima arahan beliau sebaiknya. Dalam tegas bekerja, habis waktu kerja masuk air kemain. Past is past, semoga ada rezeki untuk bekerjasama dengan boss lama dimasa hadapan. Wei, masih mengharap kalau dapat bekerjasama dengan boss lama. 

Bila orang bawahan membawang, tahulah macam mana rupanya, boss ni macam ni, boss ni macam tu. Iols yang tak pernah bekerja dibawah beliau pula kecut perut menunggu esok hari. 

Seminggu ni habis satu pejabat kemurungan selepas terima perkabaran ini. Menghargai kerja-kerja yang terakhir untuk disematkan sebagai kenangan. Takpa-takpa semoga selamat semuanya. hiks..

Share:

Drama : I Hear You

Assalamualaikum 


Drama: I Hear You
Country: China
Episodes: 24
Aired: Jan 28, 2019 - Feb 11, 2019
Duration: 45 min.
Main Role : Riley Wang(Ye Shu Wei), Zhao Lu Si(Bei Er Duo)

Er Duo "budak perempuan' comel ni, bertemu si kacak Shu Wei ni dalam realiti program ala-ala mencari jodoh jugaklah. Adalah kisah yang mendorong Er Duo ni join realiti program tu. Disebabkan ada cerita-cerita liar, kehidupan mereka berdua terpaksa didramakan. Dalam kehidupan bersama ni, macam-macam lah perkara terjadi sampai tertarik hang aku. 

Part paling shu suka, bila Er Duo ni nampak sangat spontan. Comel lah ceritanya. Mengekek gelak setiap episod. Adegan romantik yang tak keterlaluan, dua tiga episod terakhir baru datang romantik si Shu Wei tu.

Sekian.


Share:

#316 Senyum Kambing

Assalamualaikum  


Senyum Kambing :- Senyum yang mengejek.

Share:

#315 Sekali Air Bah, Sekali Pantai Berubah

Assalamualaikum  


Sekali Air Bah, Sekali Pantai Berubah :- Apabila keadaan berubah, suasan berubah.

Share:

#314 Sehelai Sepinggang

Assalamualaikum  


Sehelai Sepinggang :- Pakaian yang ada pada tubuh.

Share:

Drama : Well-Intended Love

Assalamualaikum  

Image result for well intended love

Drama: Well Intended Love
Country: China
Episodes: 20
Aired: Jan 17, 2019 - Feb 14, 2019
Duration: 45 min.
Main Role : Xu Kai Cheng (Ling Yi Zhou), Simona Wang(Xia Lin), Ian Yi(Chu Yan)

Pertemuan yang tak disengajakan antara Ling Yi Zhou dan Xia Lin membawa mereka kedalam perkahwinan kontrak. Perubahan sedikit demi sedikit berlaku dalam perkahwinan mereka. Yi Zhou yang sangat melindungi isteri kontrak dia, mungkin sebab dia kaya. hiks.. Paling geram masa Xia Lin kena culik. Tapi kesudahannya Xia Lin diselamatkan oleh Yi Zhou. 

Part Xia Lin cuba menggoda suaminya. Kelakar tak tau nak cerita. 


Bila tengok cerita ni, baru teringat ada bahagian diatas pernah Shu tengok dalam FB. Xia Lin dimalukan oleh bekas kekasihnya (diatas) tapi diselamatkan oleh Yi Zhou. Kes berebut rantai. 

Share:

#313 Sebulat Suara

Assalamualaikum  


Sebulat Suara :- Semua orang bersetuju dalam hal yang tersebut.

Share:

#312 Sebelum Ajal Berpantang Maut

Assalamualaikum  



Sebelum Ajal Berpantang Maut :- Tidak akan mati sebelum masa kematian dia tiba.

Share:

#311 Sebab Nila Setitik, Rosak Susu Sebelanga

Assalamualaikum  

 

Sebab Nila Setitik, Rosak Susu Sebelanga :-
Kerana keburukan yang sedikit jadi semua kebaikan pun rosak.


Share:

#310 Sauk Air Mandikan Diri

Assalamualaikum  

 

Sauk Air Mandikan Diri :- Orang yang hidup berusahalah sendiri.


Share:

Black Suction Activated Carbon Remove Blackhead Musk

Assalamualaikum  
Hari ni nak cerita mengenai Black Suction Activated Carbon Remove Blackhead Musk. Menjadi kebiasaan Shu bershopee, datang suami minta belikan musk warna hitam katanya. Search sana-sini Shu jumpa produk ni, dari review pengguna semuanya ok, akhir sekali order pun sampai. Hiks

Barang terima dalam keadaan yang baik. Alhamdulillah..

Bila barang yang ditunggu sudah sampai, terus Jijoi menjadi tikus makmal, hikss. Dia berpuas hati. Semua blackhead keluar. Melekat kemain kuat dikulit macam gam. Segala kotoran whitehead  dan blackhead keluar. Shu belum mencuba sebab takut. hahaha

Share:

#309 Sampai Hati

Assalamualaikum  

 

Sampai Hati :- Tidak segan-segan.


Share:

#308 Sampah Masyarakat

Assalamualaikum  

 

Sampah Masyarakat :- Orang yang paling hina.

Update entri peribahasa secara berjemaah, kerana sudah lama shu terhenti update. 

Share:

#307 Sakit Mata

Assalamualaikum  

 

Sakit Mata :- Benci memandang sesuatu.
 

Share:

#306 Sakit Hati

Assalamualaikum  

 

Sakit Hati :-
Perasaan tersingguh dan membuatkan orang marah.


Share:

#305 Sagu Hati

Assalamualaikum  

 

Sagu Hati :- Hadiah.
 

Share:

#304 Rusuh Hati

Assalamualaikum  

 

Rusuh Hati :- Gelisah.


Share:

Drama : Ashes of Love (2018)

Assalamualaikum  


Drama: Ashes of Love
Country: China
Episodes: 63
Aired: Aug 2, 2018 - Sep 4, 2018
Duration: 45 min.
Main Role : Yang Zi (Jin Mi ), Allen Deng (Xu Feng), Leo Luo (Run Yu)


Cerita yang pada mulanya agak comel ditambah dengan karakter pelakon yang belum menonjol. Kecomelan pelakon Yang Zi menarik perhatian Shu dari awal penceritaan. Makin lama makin terserlah karakter masing-masing. Tolong sediakan tisu pada episod 39 kalau tak silap, terlalu emosi sampai tersedu-sedu dibuatnya. Kisah cinta yang dikatakan dari masa lampau, sangat menarik perhatian. Comel saja Yang Zi iaitu JinMi buat mimik muka. Hero sana usah cakap semua segak-segak belaka. hihi

Lakonan mantap dari pelakong yang menjiwai watak, nampak macam real. Guna kuasa sampai ketar tangan dan naik urat-urat. Macam real lah. hehe

Latar muzik pun baik, sesuai dengan jalan cerita. 

Next : Ashes of Love 2 pada Dec 2020. Kita nantikan kemunculan drama ke dua mereka.

Share:

#303 Runtuh Iman

Assalamualaikum  


Runtuh Iman :- Tergoda untuk melakukan kejahatan.

Share:

Followers

#Cancerfighter (1) AlisyaSofia (14) AmilSafwan (1) Family (11) Film/Drama (8) Giveaway (6) Info (22) Kehamilan (9) Lagu (10) Lifestyle (30) Makan (18) Parenting (7) Peribahasa (318) Perth (7) PNME (65) Resepi (30) Sharing (51) Sihat (9) Wordless (1) Work (1)

Contact Form

Name

Email *

Message *