Pilihan Masih di Tangan IbuBapa - PreSchool

Assalamualaikum 

Pejam celik pejam celik anak ibu sudah hampir lima tahun, cukup lah bermain di taska bersama adik-adik yang lain. Sudah tiba masa untuk timba ilmu. Lepas ni dah jadi orang besar dah, bangun pagi, galas beg ke sekolah dan belajar. Takda masa untuk hisap botol susu jalan keliling rumah ya. hihi padahal mek Sofia minum susu sebelum tidur saja.

Setelah beberapa sekolah sudah dicari dan akhirnya tinggal dua sekolah yang menjadi "perbalahan" ibu dan ayah Sofia. Ibu pilih Krista Kindergarden, ayah pilih Smart Reader Kids.
Related image
Krista Kindergarden :
1. Sesi persekolahan sebelah pagi
2. Sesi petang - agama dan aktiviti lain
3. Pembelajaran : BM, BI, Math sebelah pagi, rest/tidur. Agama sebelah petang.
4. Makan 5 kali sehari
5. Jarak dari rumah 5km
6. Yuran sebulan RM5XX (inc sesi petang)

Image result for smart reader

Smart Reader Kids :
1. Sesi persekolahan sebelah pagi sahaja
2. Sesi petang akan ke transit berdekatan rumah + transportation
3. Pembelajaran : BM, BI, Math, Agama dll (sesi pagi)
4. Makan 1 kali sehari + 1 kali di transit
5. Jarak dari rumah 350m
6. Yuran sebulan RM3XX + Rumah Transit RM1XX + Transportation RMXX

Masih berbincang dan perlukan masa untuk buat keputusan. Kalau Krista, ibu akan bertanggungjawab sepenuhnya dari segi penghantaran Sofia ke sekolah sebab Krista hanya satu jalan untuk ke tempat kerja ibu. Hantar pagi ambil petang. Menjadi persoalan nanti, sekiranya ibu kena masuk kerja awal seminggu dalam sebulan, haruskah ibu angkut anak ibu ke tempat kerja dahulu sebelum ke sekolah? hahaha

Sekiranya memilih Smart Reader, ayah beliau boleh tolong hantarkan sekiranya ibu kena masuk kerja awal. Cuma dari segi pertukaran sesi sekolah ke transit tu, takut Sofia letih. dan sudah tentu di rumah transit tiada pembelajaran sebelah petangnya. Dari segi yuran, hampir sama bila ditolak tambah semua kos.

Dan yang terakhir, tadika selang 5 buah rumah, sesi pembelajaran seakan sama dengan Smart Reader. Maksudnya sesi pagi dan sebelah petang kena hantar Sofia ke Rumah Transit.

Ni first time menghantar anak ke tadika, jadi Shu takut membebankan Sofia.

Share:

12 comments:

  1. terkenang dulu, sewaktu anak sulung Aida.
    sama kot dgn shu.
    survey. and survey. pilih yg terbaik. sukar bagi Aida masa tu.
    nak letak anak kita seharian, kan.
    mahu terbaik utk keselesaan dia :)
    moga shu & asben dpt keputusan yg memuaskan ye. fikir sama2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shu mahukan keselesaan Sofia, dia pun first time nak merasa ke school, tanak dia rasa "uh letihnya ke school"

      Delete
  2. kalau ammi, ammi pilih Krista sebab tak perlu nak risau keadaan anak (waktu transporting nak ke transit tu)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya kak Sheila, Shu pun. sebab ibu-ibu ni risau sangat dari segi keselamatan, dan klau hari hujan nak redah hujan..penat Sofia nanti.

      Delete
  3. semua pilihan di tangan ibu n bapa

    ReplyDelete
  4. Buat istikharah..semua ibu bapa nak yang terbaik untuk anak-anakkan...yang penting selesa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima Kasih kak PC, alhamdulillah kata sepakat telah dicapai..

      Delete
  5. boleh tahan mahal gak yuran tadika di sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya Abam Kie, nak ke tadika kerajaan sudah penuh sebab lambat daftar.

      Delete
  6. Survey demi mendapatkan yang terbaik untuk anak.. Semoga semua urusan Shu dipermudahkan..

    ReplyDelete

Followers

#Cancerfighter (1) AlisyaSofia (13) AmilSafwan (1) Family (10) Film/Drama (5) Giveaway (4) Info (21) Kehamilan (9) Lagu (10) Lifestyle (28) Makan (18) Parenting (6) Peribahasa (284) Perth (7) PNME (65) Resepi (30) Sharing (50) Sihat (9) Wordless (1)

Contact Form

Name

Email *

Message *