Mood Raya : Baju Raya, Kuih Raya dan Duit Raya

 

Nampak tak semangat nak beraya. Puasa pun baru 12hari, alhamdulillah masih penuh. Persediaan menyambut Ramadhan tempoh hari tak sempat atas sebab tertentu yang tak dapat di elakkan. Sedih.

Tahun-tahun sebelum ni persediaan kami yang paling utama adalah duit raya. bukan sebab mata duitan ya. haha Pertama sekali sebab nak beri kepada anak-anak buah. Kanak-kanak ni tak meriah kalau takda duit raya kan? Zaman kami dulu, kalau satu rumah tu beri duit raya RM1, makin bertambah kanak-kanak datang. Malah ada yang dua round siap tukar baju.

Kuih raya antara yang terpenting jugak selain juadah seperti ketupat, lemang, dan rendang. Yang paling menjadi kenangan adalah sewaktu tolong mak buat kuih bunga ros, kuih siput dan bahulu serta dodol. Bahulu dan dodol buat secara bergotong-royong. Takda lah penat sangat kan? 

Akhir sekali baru persediaan baju raya. Baju raya ni kadang tak ikut tema sangat. Cuma sejak mendirikan rumah tangga, dapat suami yang suka pakai baju sedondon. Jadi beliau yang putuskan warna dan design macam mana nak di pakai.

Persediaan untuk yang akan dan bakal travel jauh tu perlu di beri keutamaan. Check keadaan kereta dan pastikan semuanya sudah siap diselenggara. Kad tambah nilai juga jangan dilupa karang tersangkut di lorong tol akan menyebabkan kesesakan kepada pengguna lain.

Share:

6 comments:

Followers

#Cancerfighter (1) AlisyaSofia (10) AmilSafwan (1) Family (7) Film/Drama (5) Giveaway (4) Info (20) Kehamilan (9) Lagu (10) Lifestyle (25) Makan (15) Parenting (4) Peribahasa (263) Perth (7) PNME (65) Resepi (30) Sharing (47) Sihat (9) Wordless (1)

Contact Form

Name

Email *

Message *