Kingdom (2019) - terjebak akhirnya

 

Terjebak dengan review kak Sha, mengenai drama Kingdom (2019) ni, akhirnya semalaman melayan cerita ni, serius menarik. Tak sangka zombi ni akan bersembunyi pada waktu siang, malam berjaga.

Terima kasih kak Sha, buat shu terjebak jugak. hahaha

Share:

Zaman beralih, musim bertukar (031)

Segala-galanya mesti disesuaikan pada keadaan zaman.
Share:

Housekeeping & Face Mask

Minggu ni kami sekeluarga busy buat housekeeping, terlalu berhabuk stor kami. Selalu masuk stor hanya untuk letak barang, langsung takda angan-angan nak berkemas. Inilah akibatnya bila jarang mengemas stor tu.

Kami dan Sofia pakai face mask memandangkan dak Sofia tak kan pakai kalau ibunya tak pakai juga. Tinggal si ayah sorang memilih untuk tak pakai. Dan hasilnya..

Hari ke-dua si ayah demam. Habis satu badan sakit-sakit. 😂 Sofia pulak mulai menunjukkan tanda-tanda batuk. Bertabahlah sang ibu menjaga dua mangsa kejadian housekeeping.


Share:

Bila Hati Berahsia oleh Norra Hassan


Review :
4/5 rate. Sukma seorang gadis yang tanpa mengenali erti belas, mendendami Hanna. Berikutan Fitri menyukai Hanna tanpa tuan badan mengetahuinya. Setelah melalui detik hitam dalam hidupnya, Sukma telah di hantar ke luar negara untuk mencari ketenangan.

Namun tibanya ke tanah air dengan kejutan dan misi yang kejam mencari lelaki bernama Nazim, dan kawan-kawannya. Hanna dan Fitri tak senang duduk dibuatnya bila teringatkan kisah lama mereka dan Sukma.

Pengakhiran cerita yang amat menyayat hati serta sedikit kisah cinta kembali bersatu. (baca: 29-Jan-19)






Share:

Runtuh iman (030)

Tergoda untuk melakukan kejahatan
Share:

Bila Cinta Milik Dia oleh Sharina Elisa


Review:
4/5 rate. Kisah cinta yang menarik, Tun Rania Raudhah seorang genius dan cantik sangat rapat dengan lima sepupu lelakinya. Demi mencari cinta yang suci, Rania menukar identiti menjadi gadis montel 130kg. Dalam misi tersebut, Rania terpikat dengan Raqib, namun terpaksa menelan setiap herdikan dan cacian non-stop dari Raqib sehingga Rania kembali ke kehidupan asalnya bersama sepupu yang lain.
 
Tanpa sedara, Maliqi salah seorang sepupu yang tinggal bersama keluarga Rania, mula menaruh hati. Sanggup berulang alik dari Johor- Terengganu, setiap minggu semata-mata hendak melepas rindu. (baca: 28&29-Jan-19)
Share:

26/01 Appointment - Second Checkup & Discaj

Fuhhh! Terasa luas alam semesta bila dapat update blog guna PC. Oklah memandangkan kami sudah siapkan kerja hakiki boleh lah kami online/update blog sat. Selalu update melalui handphone di awal pagi sebelum drive ke tempat kerja, blogwalking memang takda jawabnya.

Selepas temujanji pada 23/01 tempoh hari, kami ada menyatakan pakar meminta untuk melalukan pemeriksaan lebih detail. Dan hasilnya pada 26/01 yang lepas, kami diminta untuk membuat Pengimejan Resonans Magnetik (MRI). Tau tak apa itu MRI? Boleh klik link ini.

Takut we memula katil tu masuk dalam terowong menora tu. Brader tu siap pesan kalau tak selesa picit button yang dia serahkan ditangan kami, jangan bergerak dan benda ni dibuat selama 30minit. Mana tidaknya terasa macam sempit langit. Dalam hati dah pikir negative kalau-kalau benda tu rosak, macam mana nak lepaskan diri. Astaghfirullah…

Selesai semuanya kami tunggu turn untuk berjumpa pakar bersama dengan result MRI. Dan alhamdulillah semuanya normal, kemungkinan sakit biasa saja. Pakar terus discaj iolls. Katanya sekiranya sakit kembali kerap, boleh call untuk set appointment dengan beliau semula.

Terima Kasih kepada semua staff dan pakar yang terlibat pada 14/01 , 23/01 dan 26/01 tempoh hari. Sampaikan boss kami cakap kami p interbiu lah sebab cuti di tengah minggu. Disebabkan iolls ni pekerja berdedikasi (kasi sangattt), iolls ambik cuti biasa. Muahahaha.
Share:

Tidak dapat dibaiki, jangan dirosakkan (029)

Sekiranya anda tidak pandai memperbaiki sesuatu, janganlah pecahkannya.
Share:

Makan bubur panas-panas (028)

Kelakuan dengan tergesa-gesa, akhirnya mengecewakan
Share:

Laksana garam dengan asam (027)

Pasangan yang jodoh akan bertemui betapa pun jauhnya
Share:

Ketam menyuruhkan anaknya berjalan betul (026)

Orang yang beri nasihat, tetapi diri sendiri tidak membetulkan sebagai yang dinasihatkannya
Share:

Dewi Remaja Sepanjang Zaman (1985-2019)



Musim Dewi Remaja sudah tamat. Agaknya belum terlambat untuk kami update mengenai semua dewi-dewi yang shu kenal. dan kebanyakkannya kami tak sangka lahir dari rancangan DR ini. gambar takda ya? hee

Dewi Remaja Sesi 1985/1986
Tengku Anis Tengku Ismail*
Syarifah Sheril Aida

Dewi Remaja Sesi 1987/1988 
Aleeza Kassim*
Tiara Jacquelina
Sharifah Shawati

Dewi Remaja Sesi 1990/1991
Jasmeen Dhillon*
Umie Aida
Kuza
Sofea Jane
Jasmin Hamid
Didie Alias
Emilia

Dewi Remaja Sesi 1995/1996 
Wan Khatijah*

Dewi Remaja Sesi 1998/1999
Juliana Banos*
Rozita Che Wan
Rita Rudaini
Julia Hana
Wardina

Dewi Remaja Sesi 2002/2003
 Annanita Bakavoli*
Siti Fazurina
Pushpa Narayan
Zaryan Min

Dewi Remaja Sesi 2005/2006
 Scha Alyahya*
Ivy Lee
Nicolita Sanseh
Wan Hasaida
Rebecca Nur Islam
Izreen Azminda

Dewi Remaja Sesi 2009/2010
 Neelofa*
Izara Aishah
Sangkaree Nadarajan
Syatilla Melvin
Anzalna Nasir
Ramona Zamzam

Dewi Remaja Sesi 2014/2015
Raysha Rizrose*
Syamim Farid
Balqish Maarif
Mawar Rashid

Dewi Remaja Sesi 2018/2019
Tia Sarah
Sherin Amiri
Anna Jobling
Affie Rania


Share:

23/01 Appointment - First Checkup


Kisah 23 haribulan yang lepas, kami ada appointment dengan pakarMemandangkan ini first time membuat appointment di sana, kami macam rusa masuk kampung. Ikutlah apa yang di minta walaupun ke hulu hilir dengan Sofia dan Jijoi. Bila buat appointment ni sepatutnya awai lah datang, kami sampai pun sudah jam 8.30 pagi, makanya kena tunggu hingga jam 11.15 pagi baru dapat berjumpa pakar.

Alhamdulillah semuanya sihat. Cuma next appointment pakar cadangkan buat pemeriksaan lebih mendalam.

Mohon semuanya selamat dan sihat. 
Share:

Kasihku Satu oleh Amiza Anaz


Review :
4/5 rate. AMRIL NUQMAN menyimpan dendam terhadap lelaki yang di sangka telah menyebabkan kematian kembarnya. Namun, hasratnya untuk membalas den dam tidak kesam paian kerana lelaki itu telah meninggal dunia. Dia kemudian menggunakan Aimi Rozana, adik lelaki tersebut sebagai galang gantinya.

Namun, Amril silap perhitungan. Dia terjerat dengan pe rasaan sendiri apabila jatuh cinta dengan gadis itu. Aimi Rozana pula menerima cinta Amril dengan ikhlas. Baginya, Amril seorang lelaki yang bisa membahagiakan dirinya. Akhirnya, mereka dijodohkan oleh keluarga masing-masing.

Kebahagiaan yang diharapkan rupa-rupanya menjadi duri dalam hidup Aimi. Apa yang diangankan kosong sematamata. Dirinya dilayan seperti patung bernyawa.

Hanya dipandang, tapi tidak bisa disentuh. Sikap Amril semakin lama membuatkan Aimi menjadi sangsi dan kecewa.

Sanggupkah Aimi meneruskan hidupnya sebagai isteri Amril setelah lelaki itu meletakkan dirinya di tahap yang paling bawah?


Share:

Kecil tapak tangan, nyiru saya tadahkan (025)

Menyatakan terima kasih atas pertolongan orang lain
Share:

3 Kata Hati oleh Norzailina Nordin


Review :
3/5 rate. Rindu – Mr. Rahsia! Pening kepala Hanani apabila terfikir nama yang sering mengganggu hidupnya melalui SMS. Dalam keterpaksaan melayan kerenah lelaki yang dikenali sebagai Mr. Rahsia itu, Hanani mula jadi rindu! Dia tersenyum bila lelaki tersebut mengatur bait-bait indah tetapi mula bengang bila asyik sahaja disakat.

Kasih – Kehadiran Iskandar membuatkan Hanani diulit bahagia. Namun, ada sahaja yang menjadi penghalang. Kacau daun sungguh! Hanani geram dengan keadaan itu, tetapi hatinya nekad untuk mempertahankan kasih sucinya.

Cinta – Hanani keliru. Cintanya sudah mekar, tetapi untuk siapa sebenarnya? Antara Mr. Rahsia dan Iskandar, mungkinkah kata hati mereka turut merasakannya?

Siapakah yang menjadi pilihan Hanani? 3 KATA HATI milik siapa? Iskandar yang membuatkan dia panasaran atau Mr. Rahsia yang mencuit hatinya melalui kiriman SMS?

Share:

Jinak-jinak merpati (024)

Perempuan yang mudah mesra tapi akan menjauhkan diri apabila didekati
Share:

Bukan Kerana Aku Tak Cinta oleh E-Man Sufi


Review :
3/5 rate. “Kalau aku suruh kau terjun dalam kolam tu, kau nak terjun?”
“Untuk buktikan cinta Mas kat abang… terjun kolam pun Mas sanggup. Okey! Mas terjun! Tapi untuk pengetahuan abang... Mas tak tahu berenang!”
“Mastura!!!!!!!”

JEBAT. Seorang lelaki yang katarsis, berdarah campuran Melayu dan Cina dari jalan hitam kehidupan kepada pencerahan. Tidak pernah terlintas dalam fikirannya untuk jatuh cinta kerana tujuan hijrahnya hanya untuk menuntut ilmu agama dan melupakan kisah silamnya.
Sifatnya yang tenang, rajin dan baik hati telah menarik perhatian Mastura, adik ipar kepada majikannya Uwais. Pelbagai cara digunakan oleh gadis itu untuk menarik perhatiannya hingga Jebat naik rimas dan lemas. Walau berkali-kali ditolak, Mastura tidak juga berputus asa. Dia tidak pernah menyangka gadis cantik,kaya dan bijak seperti Mastura terpaut hati kepadanya, seorang lelaki biasa yang tidak begitu tampan kerana mempunyai parut di bahagian matanya. Mereka umpama The Beauty and The Beast.

“Kau tak malu ke nak bersuamikan lelaki yang tak ada apa-apa?”
“Nak malu apa? Bagi Mas, abanglah yang paling handsome. Bagus juga parut tu… Tak adalah perempuan lain nak rebut abang daripada Mas, kan? Biar Mas sorang aja yang tahu menilai betapa kacaknya abang di pandangan Mas.”

Namun mampukah rumah tangga yang dibina bertahan?
Masih adakah cinta dan kesetiaan dalam hati Mastura apabila mengetahui rahsia sebenar yang Jebat ialah bekas ketua kumpulan gengster!
Sementelah pula lelaki dengan sejarah hitam sebegitu bukanlah suami impiannya.

Share:

Cinta Gantung oleh Ilmar Imia


Review :
3/5 rate. Orang kata, cinta itu membahagiakan. Tapi bagi AFIA, cinta itu menyusahkan. Setiap hari asyik bergayut di telefon dan keluar berjanji temu hingga tiada masa untuk diri sendiri.
Tapi selepas dia mengenali ASYRAF, dia pun dua kali lima saja! Dia asalnya seorang yang kedekut kredit, jadi ketagih membalas pesanan ringkas siang dan malam.
Baginya, walaupun Asyraf hanyalah lulusan SPM, tetapi baginya, pelukis komik sambilan itu kadangkala menjadi pembahas yang cukup baik! Yang seronoknya, bila merajuk saja, dapat hadiah. Ini yang buat dia rasa nak merajuk selalu.
“Kalau awak nak saya maafkan awak, awak belikan bear ni untuk saya.”

“Nah.”

“Saya nak yang besar, bukan yang kecik macam ni.”

“Kalau saya ada duit yang banyak, bukan setakat anak patung beruang, beruang yang betul pun saya sanggup beli.”

Bagi Asyraf pula, dia tidak tahu apa yang Afia inginkan. Tidak dibelikan anak patung beruang, dia merajuk. Lambat balas mesej pun, dia merajuk juga. Jadi bagaimana?

Akhirnya, tiba-tiba sahaja Asyraf mendiamkan diri. Sudahlah tidak bergayut seperti pasangan lain, punyalah banyak pesanan ringkas yang dihantar tapi Asyraf cuma balas dengan ucapan selamat malam kemudian berdiam diri.

“Ooo… Kata sibuk, banyak kerjalah, itulah, inilah. Tapi main Facebook, ada pula masa.”

“Maaflah, saya ada hal tadi.”

“Saya tak nak tahu!”

Adakah perubahan sikap Asyraf ada kaitan dengan cinta lamanya, Marlina yang kembali menagih kasih Asyraf? Bagaimanakah pula dengan Syukri, yang masih mengharap kepada Afia?

Tapi... bukankah kalau tak bergaduh, bukan cinta namanya?

Share:

Anak Teruna Makcik Rahimah oleh Sakeena


Review :
3/5 rate. Pertemuan pertama mereka sungguh ‘indah’, dihiasi dengan corak dan perisa kopi.

Sejak itu, Ain Zahra sentiasa dihantui ‘kopi’ walau ke mana dia pergi. Lebih teruk lagi selang seminggu, pasti dia akan bertemu dengan Encik Kopi.

Dia pening kepala.

SAKEENA mencoret kisah Ain Zahra yang berdepan dengan kebetulan demi kebetulan dalam perjalanannya bertemu dengan Anak Teruna Makcik Rahimah dengan bahasa yang santai dan mengusik hati.

Share:

Jauh menyalak kuat, dekat mencawat ekor (023)

Cakap besar di belakang-belakang sahaja.
Share:

Benci Amat, Sayang Sangat! by Ezza Mysara


Review:
Rate 3/5. Amna yang sempoi dan selamba. Amna yang menjaga agama. Amna yang gila bola. 

Redza yang suka menyakat Amna. Redza yang sentiasa berusaha memikat Amna. Redza yang sentiasa ada untuk Amna. Redza yang berubah menjadi lebih baik setelah mencintai Amna. Redza yang melepaskan Amna bila ternyata hati Amna untuk Ahfan. Redza yang pernah terkhilaf. Redza yang sangat mencintai Amna. Redza yang bersedih bila dia tidak mampu membahagiakan Amna.

Kebahagiaan mereka tercalar sedikit pada mulanya kerana Amna disahkan mengandung baby Down Syndrome. Macam mana penerimaan Redza? Pada mulanya Redza tidak dapat menerima, tetapi ternyata dia malu. Dia menganggap itu ialah kifarah dosanya. (baca: 22&23-Jan-19)


Share:

Kolam Renang Awam Putrajaya


Ceritanya malam Ahad, sang ayah tetiba mengusulkan niat untuk ajak si anak bermandi manda di kolam renang. Seumur si anak baru sekali bermandi di dalam kolam. Bertambah teruja, bila mak long dan pak long pun sertai bersama dengan sepupu yang lain.

Anak ibu, Sofia takut air. Ayah mengusik. Terketar ketakutan dibuatnya. Lama-lama lepas di peluk dan ditenteramkan, akhirnya semangat sudah kembali dan mula bermain air tanpa berhenti.

Harga Tiket Kolam Renang Awam Putrajaya
  • Dewasa : RM2/sesi
  • Kanak-kanak : RM1/sesi
orang dah nak balik, dia nak mandi lagi.

Share:

PA Untuk Dia oleh Syamnuriezmil


Review :
3/5 rate. Penantian itu menyeksakan...
Untuk melupakan, itu juga menyakitkan...
Tapi, tidak pasti dalam membuat keputusan, itu lebih perit!

Ini semua tentang hati YARA AISYA YAZID. Dia seorang PA yang sangat komited dalam kerjayanya. Bagi Yara, tiada yang lebih seronok di dalam dunia selain mejadi PA kepada Tan Sri Wazir. Namun keseronokan Yara tersekat apabila Tan Sri Wazir jatuh sakit dan melantik anaknya, Hanania sebagai pemangkunya.

HANANIA WIDAD WAZIR seorang yang sangat serius sehingga Yara sering merasa tertekan. Sejak itu, hidup Yara disaster. Kerja sebagai PA tidak lagi seindah syurga. Masalahnya, semua orang tidak berpihak kepada dia, namun hanya Onn saja yang memahami situasinya.

ONN ANDRE OTHMAN, pengurus kedai kopi yang sering dikunjungi Yara. Selama setahun dia cuba mendekati Yara dan akhirnya, Yara nampak usahanya. Oleh kerana hubungan yang masih baru, dia cukup bimbang kalau hati Yara beralih arah kepada Hanania Widad Wazir.

“Saya booking diri saya untuk awak. What I need from you... is patience.” - Yara

“Saya sudah lama menunggu, kalau hanya untuk sebulan lagi, saya masih boleh menunggu. Lagipun pejam celik, pejam celik, dah sebulan. Saya harap nanti awak bawa balik jawapan untuk saya, jangan tinggalkan harapan.” - Onn

Soal hati, susah untuk dimengertikan. Yara cuba untuk tidak memilih, tetapi... kalau dia dipilih, macam mana? Sewaktu berada di Kalimantan, hatinya sudah mula berbelah bagi. Karakter Hanania Widad, mula meragut hati. Habis, macam mana dengan Onn? Susah untuk mematahkan hati orang. Baik patahkan tulang sebab tulang ada 206 batang dalam badan, tapi hati dalam badan cuma hanya satu.

“I already make my decision. I choose you.” - Hanania

Kalaulah pilihan itu hanya sesenang memilih kopi dan teh. Mana satu yang akan dipilih?

Share:

Bersatu Selamanya by Royal Keoss


Review :
3/5 rate. Fazri, seorang usahawan muda terpikat dengan Fazira, anak seorang imam. Selepas beberapa pertemuan, akhirnya Fazri dan Fariza ditunangkan atas persetujuan dari kedua orang tua mereka kerana masing-masing mempunya kisah lama yang sangat kuat, bersahabat baik!

Kisah yang lalu membuatkan Fazira tidak mahu berkahwin dengan Fazri, namun Fazri terlalu mencintai wanita itu. Tanpa pengetahuan Fazira, Fazri sudah mengetahui kecacatan yang dialami bakal isteri beliau. 

Kebahagian yang dirasai mula diganggu gugat dengan kemunculan orang ketiga, Erin. Fazira dimadukan tanpa rela. Namun, cinta Fazri kukuh menjadi milik Fazira. Dalam kekalutan itu, kemunculan Fikri merawat hari Fazira yang rawan.

Pelbagai dugaan hinggap dan pergi, akhirnya Fazira sedikit demi sedikit mengenali sisi lain suaminya, Fazri. Kehidupan mereka bahagia ditambah dengan kehadiran kembar dan Fazira sangat mengasihi anak-anak mereka walaupun bukan dari darah dagingnya. (baca: 21&22-Jan-19)


Share:

Jauh di mata, dekat di hati (022)

Meskipun telah jauh berpisah, tetapi tiada lupa pada yang ditinggalkan.
Share:

Awak Sangat Nakal! oleh Syamnuriezmil


Review :
3/5 rate. Pertemuan antara Johan Rizqin dan Erine Johanna bermula apabila gadis itu ditinggalkan mama dan papanya selama sebulan di bawah jagaan orang gajinya, Mak Munah. Oleh sebab dia kebosanan duduk di kampung, Erine menjadikan Johan Rizqin, mangsa usikannya.

“Eh, saya nak panggil awak apa eh? Johan Rizqin tu, nama yang panjang tu.”
“Jo..”
“Jo apa? Joe Jambul? Jongang? Joyah? Jongos?”

Masalahnya, Johan Rizqin sudah bertunang dengan Ain Humaira, anak angkat Mak Munah. Tetapi kehadiran Erine, menyebabkan Johan mula berubah hati. Entah kenapa, dia merasakan perasaannya lain sejak diusik Erine. Tetapi untuk mendapatkan Erine, Johan terpaksa berdepan banyak cabaran.

Walaupun begitu, Erine masih tidak boleh menerima cinta yang Johan berikan. Bukan kerana soal hati, bukan kerana tidak cinta, tetapi kerana amanah arwah suami Mak Munah kepada Johan. Erine merasakan dia menjadi penghalang kepada amanah itu.

Gara-gara kenakalan dan sikap ingin tahunya untuk mencari siapa yang diamanahkan kepada Johan, Erine berjaya merungkai seribu satu rahsia, teori dan konspirasi yang disimpan Mak Munah selama 23 tahun. Erine kemudian mula merancang dan membuat pakatan sulit untuk menyelamatkan Johan daripada dibunuh. Tapi, sehebat mana pun rancangannya, hebat lagi perancangan Allah SWT.

Adakah pengorbanan Erine kepada Johan, tidak sia-sia? Atau, hidupnya berakhir dengan hukuman mati?

“Apa abang pula... Ini dia, depan abang ni, budak nakal. She turned her can’ts into cans, and her dreams into plans. She is Erine Johanna. Awak sangat nakal, tapi sebab itulah abang sayang.”

Kalau tak boleh... paksa sampai boleh!

Share:

Ambil angin (021)

Bersiar-siar / berjalan-jalan
Share:

Bagai melulur bersitungging (020)

Membuat sesuatu pekerjaan dengan terpaksa
Share:

Suami Aku Ustaz oleh Hannah Dhaniyah


Review :
3/5 rate. Alisa bukanlah anak gadis yang nakal mana pun. Tapi bila mak dengan ayah sudah mula tidak percayakan diri dia, apa lagi yang dia boleh buat?

“Kami nak satukan kamu dengan Hafiz sebelum kami bertolak ke Mekah.”

Yang menjadi masalah buat Alisa apabila ‘TIDAK’ bukan salah satu pilihan jawapan yang dia ada. Dan dia pula tidaklah pernah terfikir hendak melarikan diri daripada keluarga. Senakal-nakal Alisa, kasih sayang mak dengan ayah masih mampu membuatkan dia mengikut kata mereka. Tapi macam mana pula dengan cita-cita dia?

“Dia itulah ustaz di sekolah aku. Ustaz yang popular pula tu sebab masih belum berpunya. Hendak dikatakan handsome, semestinya tidak. Pada aku, dia bukanlah tergolong di dalam lelaki idaman aku. Tetapi, kalau sudah ramai yang mahu mengisi borang untuk masuk ‘Kelab Peminat Ustaz Hafiz’ sekiranya kelab itu wujud, mestilah dia tu ada rupa, ya tak? Aduh! Tidak fasal-fasal dia menjadi kepunyaan aku pula.”

Macam mana agaknya apabila Alisa yang berperangai gila-gila terpaksa hidup dengan Hafiz yang hidupnya skema? Tapi skema ke Hafiz kalau perangainya suka menyakat Alisa sejak lahir sehinggalah besar?

“Cuma aku harap, kahwin ni bukan bermakna hidup aku berakhir. Well, kau tahulah kan. Cita-cita aku ni tinggi. Pada aku umur baya kita ni sebenarnya hidup kita baru bermula. Mana nak belajar, nak kerja. Aku harap, everything is going to be well.”

Alisa. Cita-citanya setinggi langit, cintanya masih belum pernah berputik. Akan wujudkah cinta buat si suami dan bertahankah jodoh mereka berdua? Perlukah salah seorang berkorban hanya untuk membuatkan cita-citanya kesampaian?

Share:

Bintang Hati Saya oleh Riley Fizan


Review :
2/5 rate. Adriyana, pelajar kolej yang easy-going dan selalu blur. Mendapat keputusan peperiksaan yang sangat teruk. Pensyarah sudah mengamuk. Untuk menamatkan pengajian, Adriyana perlu belajar di bawah seorang tutor, Hakimi. Pesan BFF-nya, Rita Rudani dan Rafiq, jangan dekati lelaki itu. Hakimi adalah raksasa!

Perlahan-lahan Adriyana berubah. Dia dipaksa menyertai Kelab Pemerhati Bintang Amatur yang presidennya adalah Hakimi. Pelajarannya juga semakin baik. Adriyana tidak nampak di mana ‘raksasa’nya Hakimi itu.

Sehinggalah kemunculan Teelofa. Pada suatu hari, segala-galanya berubah. Hamiki Adam Song tiba-tiba hilang.

Enam tahun kemudian, Adriyana menerima poskad mister. Sepertinya Hakimi muncul kembali. Dan bersama-sama harapan untuk menemui Hakimi semula, nyawa Adriyana pula terancam. Ada orang mahu membunuhnya. Misteri zaman kolej mula terungkap. Siapa sebenarnya Hakimi, dan ke mana dia menghilang selama ini?

“Polaris tetap berada di langit utara. Kalau tiba-tiba saja ia hilang, pasti ada hijab yang menghalang kita daripada melihatnya di langit.”

Share:

Bagai limau masam sebelah (019)

Berat sebelah
Share:

Bulat hati (018)

Tetap hati dan bersugguh-sungguh
Share:

Perkara Penting Jika Tinggal Serumah Dengan Parents / Mentua Selepas Berkahwin

 

“Hangpa dua nanti lepas kahwin duduk dengan mak ayah na. Rumah ni kan besar, semua barang dah ada. Lagipun nanti sunyi ja bila rumah tadak sapa”

Tinggal dengan mak ayah bagi pasangan yang baru mendirikan rumah tangga ni sesuatu yang mudah dan dapat jimat bayar rumah sewa, serta barang keperluan pun sedia ada. Cuma topup sikit-sikit untuk keperluan harian.

Namun ada kalanya hangpa kena pikir sehabisnya sebelum membuat keputusan untuk tinggal serumah dengan mak ayah mahupun mak ayah mertua. Ini bukan hasutan. hee

Sebab Jangan Duduk Serumah Dengan Mentua Atau Mak Ayah Lepas Berkahwin

- Isu Aurat
Dalam budaya dan agama kita, isu aurat adalah isu yang tidak wajar dipandang remeh. Apabila tinggal serumah dengan orang lain, si isteri terutamanya, tidak mempunyai kebebasan untuk berpakaian sebebasnya, walaupun bertujuan untuk dilihat oleh suami saja. Lebih-lebih lagi jika ada ipar yang tinggal bersama, kenalah bertudung sepanjang masa. Nak keluar masuk bilik air pun rasa segan, apatah lagi nak bersantai tengok TV dengan pasangan.

- Kurang Privasi
Zaman bercinta tidak sama dengan kehidupan selepas berkahwin. Walaupun bercinta berpuluh tahun, namun tinggal serumah dengan pasangan adalah sesuatu yang berbeza. Bila dah tinggal serumah ni, hal-hal kecil pun boleh menimbulkan persoalan, kemarahan, pergaduhan, atau rasa sakit hati. Jika semuanya berlaku di rumah sendiri, lebih mudah diatasi kerana hampa punyai ruang dan privasi sendiri untuk menjiwai serta memahami perasaan pasangan dengan lebih mendalam.

- Tak Dapat Belajar Berdikari
Orang kata, shu tak kata. Selagi hangpa belum pernah pindah dari rumah mak ayah, bayar sewa rumah, bil, makan minum, dan keperluan sendiri, selagi itulah hangpa belum benar-benar belajar untuk berdikari. Semua pengalaman dan kesusahakan inilah yang akan mengajar hangpa erti tanggungjawab serta selok-belok kehidupan yang sukar didapati bila menumpang di rumah orang.

- Senang Berlaku Salah Faham
Hanya dengan cara jelingan mata, bahasa tubuh, dan gerak-geri, salah faham boleh berlaku antara ahli di dalam rumah. Sekalipun tiada sebarang maksud atau mesej yang ditujukan, begitulah mudahnya salah faham boleh berlaku.

- Sukar Membuat Keputusan
Rasa serba-salah akan sentiasa membelenggu diri apabila ada keputusan yang perlu dibuat, sama ada nak dahulukan ibu ayah/mentua atau pasangan. Kadang-kadang, kita pun tak perasan bahawa tindakan kita ada menyakitkan hati mereka atau buat salah seorang daripada mereka rasa tersinggung.


Tanggungjawab Terhadap Ibu Ayah Tetap Tidak Dilupakan
Pertimbangkan prioriti atau keutamaan hangpa dalam membuat keputusan untuk bawa pasangan tinggal serumah dengan ibu ayah atau mentua. Bukannya mahu melarikan diri daripada tanggungjawab menjaga ibu ayah, tapi fikirkan semula adakah kita yang menjaga mereka atau sebaliknya?

Cubalah hadapi kesusahan sendiri dan mulakan hidup hangpa di rumah berasingan walaupun terpaksa mengikat perut dan berjimat cermat.

Apapun, sekiranya keadaan betul-betul memerlukan hangpa untuk tinggal bersama kedua ibu bapa mahupun mentua, fahamkan cabaran yang bakal dihadapi dan buat persediaan mental. Ia bukanlah sesuatu yang mustahil sebab ada juga pasangan yang bahagia apabila tinggal serumah dengan ibu bapa atau mertua.

Yang penting, sentiasalah berkomunikasi dengan sihat sesama ahli dalam keluarga dan bersedialah untuk bertolak-ansur sesama anda. Mudah-mudahan, semuanya elok-elok saja.

Share:

Cagaran Cinta oleh Siti Khadijah


Review :
3.2/5 rate. “Aku tak peduli siapa pun dia. Aku nak berkenalan sangat dengan perempuan yang berjaya buat Am lupa pada Tuhan dia sendiri.” - HAIL HAIYAN.

Kesengsaraan yang dialami oleh adiknya memaksa Hail Haiyan menjadi seorang pendendam. Melihat adik kesayangan terseksa bukan impiannya. Jadi, dia harus melakukan sesuatu. Sesuatu yang dapat membela nasib adiknya.

Lantas, gadis bernama SUFI AWLIYA diheret untuk bertemu dengannya. Gadis yang dipercayai menjadi penyebab adiknya merana kini berada di hadapan mata. Namun, gadis itu keras menafikan.

“Mungkin saya punca semua ini berlaku, tapi bukan saya yang menyebabkan Am merana sampai begini sekali. Tuan pekakkan telinga untuk mendengar penjelasan saya dan tuan butakan mata hati tuan untuk kenal siapa saya yang sebenarnya. Tuan memang zalim!” - SUFI AWLIYA.

Demi keselamatan keluarga, rasa tanggungjawab terhadap sahabatnya dan yang paling utama demi sebuah kebenaran, Sufi Awliya sanggup menjadi tawanan Hail Haiyan! Namun, Hail Haiyan tiba-tiba nanar. Dendam yang menggunung, ranap dalam sekelip mata apabila kebenaran tersingkap. Dia terperangkap dalam jerat yang diciptanya sendiri. Dia jatuh cinta tanpa menyedari bila rasa itu hadir!

“Kalau pun antara kita tiada yang mengikat, saya akan cari cara untuk terus ikat awak dalam hidup saya. Saya takkan mengalah. Awak dah masuk dalam kehidupan saya dan saya akan pastikan awak akan terus terperangkap di sini.” - HAIL HAIYAN.

“Apa yang awak rasakan itu bukan cinta tapi perasaan bersalah. Rasa bersalah yang buat awak percaya itu cinta!” - SUFI AWLIYA.

Hail terus mengejar sedangkan Sufi cuba menghindar. Wujudkah cinta buat lelaki itu saat dirinya dijadikan cagaran untuk sebuah dendam? Adakah cinta berkuasa melenyapkan segala rasa dendam atau cinta hanya dijadikan cagaran untuk terus berdendam?

“Cinta memberi kekuatan bukan melemahkan. Cinta yang melebihi segalanya, itu bukan cinta. Itu kegilaan!” – SUFI AWLIYA.


Share:

Cacing menelan naga (017)

Yang kuat dapat dikalahkan oleh yang lemah.
Share:

Kalau Awak Ambil Berat Pasal Kesihatan Awak

lebih seminggu blog dibiarkan bersawang, harini kami nak kongsi sedikit info berkenaan kesihatan. marilah kita sama-sama amalkan gaya hidup yang sihat.


1. Elakkan makanan lemak berlebihan



2. Elakkan makanan sejuk



3. Banyakkan minum air pada waktu siang



4. Tidurlah selama 8 jam



5. Urutlah tapak kaki awak dengan minyak sebelum tidur



6. Keraplah guna bawang merah



7. Kurangkan minum air pada waktu malam



8. Gantilah makanan ringan dengan sayur-sayuran



9. Kosongkan pundi kencing awak sebelum tidur



10. Keraplah guna kacang pea



11. Keraplah kumur dengan minyak bijan



12. Keraplah guna jus lemon



13. Keraplah guna lada hitam



14. Elakkan merokok



15. Elakkan garam berlebihan



16. Keraplah makan pudina


photo : facebook


Share:

Akukah Cinderella oleh Lily Haslina Nasir


Review :
3/5 rate. Lisa adalah gadis biasa. Tiada istimewa pada dirinya. Dia hanya punya angan-angan dan doa. Dia mahu jadi cinderella yang sentiasa punya pari-pari membantunya tatkala dia berada dalam kesusahan. Namun, Lisa tahu itu mustahil. Kuasa tuhan mengatasi segala keajaiban di muka bumi.

Tuhan mendengar doa Lisa. Berkat kejujurannya tatkala bekerja sambilan, dia diberi ganjaran menyambung pengajian di Kolej Universiti Malaysia. Di sana sgala-galanya bermula. Hidup Lisa diduga.

Dia dihambat dan dibuli seorang jejaka yang dipanggil 'anak raksasa'! Mengapa Farid dipanggil anak raksasa? Mengapa pula Farid menggelar Lisa sebagai 'nenek kebayan'?

Itulah terjadi apabila gadis yang biasa-biasa sahaja bertemu dengan jejaka luar biasa!
 
 
Share:

Campak bunga dibalas dengan campak tahi (016)

Kebaikan dihargai dengan kejahatan.
Share:

Aku Suka Kau Benci oleh Tinta Biru


Review :
3/5 rate. BERMULA dari satu cabaran, Ikmal bertekad untuk memikat Mia Sarah. Niat asalnya sekadar main-main tetapi hatinya pula yang terpikat dengan gadis kampung tersebut. Namun, gadis itu cukup payah untuk dilembutkan hatinya sekaligus membuatkan Ikmal berusaha memenangi sekeping hati milik Mia sarah.

“Nak buat apa saya beri dekat orang lain? Saya tak suka orang lain, saya suka awak. Sebab tu saya nak bagi dekat orang yang saya suka. Orang yang saya sayang.” - IKMAL

“Hesy... Awak jangan merepek boleh tak? Siapa yang sukakan awak?” – MIA SARAH

“Awaklah, Cik Mia Sarah.” - IKMAL

“Perasan...” – MIA SARAH

“Saya memang perasan pun.” - IKMAL

Cinta tidak boleh dipaksa namun Ikmal sering kali memaksa. Penolakan cinta dan tragedi dia dimalukan oleh Mia Sarah membuatkan Ikmal sanggup melakukan tindakan di luar batas. Tindakan yang didorong atas rasa malu dan dendam. Namun, perasaan bersalah tiba-tiba terbit dalam hatinya dan perasaan sayang pula makin bercambah. Kesalahan besar yang dilakukan harus ditebus. Mia Sarah wajib dinikahinya walau dengan apa cara sekalipun.

“Abang cuma manusia biasa, Mia. Dan sebagai manusia biasa, abang tak dapat lari daripada melakukan kesilapan. Maafkanlah abang. Sedangkan nabi pun ampunkan umatnya. Takkan Mia begitu keras hati tak ingin memaafkan abang? Abang akui kesilapan yang pernah abang buat tu. Please forgive me…”- IKMAL

“Saya pun manusia biasa juga. Dan sebagai manusia biasa, cukup susah untuk saya melafazkan maaf. Macam yang pernah awak cakapkan dulu, sorry seems to be the hardest word. Saya takkan maafkan awak sampai bila-bila. Awak telah menyakitkan saya. Saya takkan lupa apa yang awak pernah buat pada saya. Takkan pernah lupa...” – MIA SARAH

Keadaan menjadi lebih parah apabila Mia Sarah disahkan menghidap skizofrenia. Ikmal menjadi serba salah dan menyesal. Adakah semua yang berlaku ini berpunca daripadanya? Berjayakah Ikmal membuka pintu hati Mia Sarah? Dapatkah Mia Sarah memaafkan kesalahan besar yang dilakukan oleh Ikmal?


Share:

Akulah Si Jelita oleh Syaida Ilmuna


Review :
3/5 rate. Kesat air matamu, Jelita! Orang yang sepatutnya menangis, Asfahan. Dia harus menjilat setiap dosa yang dia tinggalkan buatku. Luka ini terlalu lama. Kini, masa untuk melunaskan dendam. Bukan lagi meratap tangis. – Jelita

Aku ingin merasainya. Aku amat merinduinya. Biarpun hatiku telah digilis berkali-kali, aku tetap menyimpanmu jauh di sudut hati. Aku teringin menjadi yang dicintai dan dibelai dengan penuh kasih sayang. Berikan aku sedikit cinta… - Lara

Adakah ini balasan yang adil buat aku? Ya ALLAH… sungguh aku manusia berdosa. Bila cinta itu masih boleh dipupuk, aku sia-siakan. Bila cinta itu jadi dambaan, aku ditolak seperti sampah yang kian membusuk! Maafkan aku kerana tidak mampu berhenti daripada terus mencintai kau! – Asfahan


Share:

Cacing hendak menjadi naga (015)

Orang kecil mahu menjadi orang yang hebat
Share:

Melur Untuk Ivy oleh Nazurah Aishah


Sinopsis:
3/5 rate. Teratai warna merah hati daunnya lebar berbiku, hijau. Ada tempayan besar ditanam seroja berbunga merah jambu. Deretan pasu tirus panjang berisi bunga-bunga kekwa bagai palet-palet warna. Pasu-pasu kecil warna putih dengan juntaian pokok-pokok ivy.

Sebuah impian yang menjadi kenyataan. Seperti ceria lagi warna-warni serta harumnya bunga-bunga di situ, itulah yang dia cuba terapkan dalam hidup ini.

Dia ingin berjaya. Dia ingin bahagia. Dia ingin dihargai.

Pertemuannya dengan Azam membuka ceritera baharu. Azam yang sungguh berazam itu adalah ‘masalah’ baginya. Namun Azam adalah kunci untuk membuka pencarian pada ‘dia’ yang sudah pergi. Sukar untuk dia melupakan ‘dia’, seperti sukarnya dia meletakkan Azam dalam hatinya.

Namun Attia perlukan ayah, jadi perlukah dia tutup hatinya dengan abaikan kehendak Attia? Atau memilih Azam semata-mata bagi membahagiakan anaknya?

Tetapi... kalau hati sudah tidak cinta, bolehkah hati-hati itu disatukan, Khalida? (baca :13&14-Jan-19)

Share:

Cermin bangkai (014)

Menanggung malu akibat sesuatu kejadian.
Share:

Daun Dapat Dilayangkan, Getah Jatuh ke Perdu Juga (013)

Tiada sama kasih kepada anak sendiri dengan kasih kepada anak saudara
Share:

Darah Muda (012)

Semangat atau perasaan tidak sabar
Share:

Bersaksikan Kejora oleh Erin Zehana


Review :
3/5 rate. Putus tunang, difitnah di pejabat dan kemudian abah tercinta meninggal dunia... semua dugaan ini datang bertimpa-timpa. Chempaka membawa diri mencari sesuatu yang berharga demi amanah yang dinotakan dalam diari arwah abahnya.

Di Vila Vanessa, dia dipertemukan semula dengan datuk yang tidak pernah dikenali. Dia mahu Tuan Basir menerimanya sebagai cucu dan memaafkan segala kesilapan silam arwah abahnya yang menyebabkan mereka terpisah.

Walaupun Tuan Basir membenarkan dia tinggal di situ, layanan yang diterima sangat dingin. Mujur ada Mak Kiah. Pembantu rumah itu sangat baik. Tetapi dia sering bertikam lidah dengan cucu angkat datuknya, Zafrie. Ada saja yang hendak digaduhkan. Padahal di hati lain dengan apa yang diluahkan di bibir.

Sejak Chempaka tinggal di vila itu, banyak kejadian sabotaj berlaku. Seolah-olah ada seseorang mahu dia berambus. Malah, mahu membunuhnya! Siapa yang memusuhinya? Sedangkan dia mula bahagia berada di vila itu.


Share:

Bagai Anjing Tersepit di Pagar (011)

Mudah mencampurkan sesuatu hal yang tidak baik jika diperdekatkan.
Share:

Isteri Untuk Disewa by Syamnuriezmil


Sinopsis :
Anda mempunyai masalah dalam perhubungan?
Anda perlu seseorang untuk menyelesaikan masalah anda?
Anda perlu seseorang memutuskan hubungan anda dengan si dia?
Atau... Anda perlu seseorang untuk menyamar menyelamatkan hubungan anda dengan si dia? 
Saya ada penyelesaiannya...
Orang untuk disewa!
Sila telefon saya, Nur Adreiana, 012-3459876.
Anytime, Anywhere... I’ll be there.

Dia bukan seorang perempuan yang menjual maruahnya tapi dia ialah Nur Adreiana, minah merah jambu. Akibat perniagaan perkhidmatan sewanya itu, tiba-tiba saja hatinya itu dituntut untuk dimiliki empat jejaka. Namun, Nur bukan lelaki yang boleh berkahwin empat.

“Nur pulangkan cincin ini apabila Nur bersedia untuk tidak menjadi isteri abang ya, sayang...” – Noah Ryzal, pelanggan.

“Ini cincin pilihan saya, untuk awak. Tak apa... Kalau tak suka, banyak lagi boleh pilih! Cubalah untuk terima saya, Cik Nur!” – Putera Raiyan, CEO.

“Cincin ini untuk Nur, dan akan hanya jadi milik Nur. Bukan Isabella, bukan sesiapa. Titik.” – Imtiyaz Irdad, kawan baik.

“Ini cincin daripada ayah kepada ibu saya. Nanti, kalau parents awak setuju, kita kecilkan sikit.” – Suffi Naufal, Remy Ishak celup.

Antara pelanggan, CEO, kawan baik dan Remy Ishak celup, mana satu yang dapat menyewa hati Nur dengan ringgit cinta? Dalam hidup, hanya ada dua pilihan, tanpa dia, kita boleh hidup atau, tanpa dia, kita tak boleh hidup. Yang mana satu... pilihan Nur?

Review:
3/5 rate. Memandangkan baru bulan Nov haritu novel ini telah diterbitkan dalam bentuk drama. Terbaik dan sangat menarik hati. (baca : 10&11-Jan-19)


Share:

Bagai Anjing Beranak Enam (010)

Kurus akibat sering melahirkan anak / seseorang yang dibenci oleh masyarakat.
Share:

Terima Kasih KPJ - General Line


harini kami nak bagitau sesi blogwalking tak sempat sehari dua ini kerana kesihatan kami kian merosot. sakit kepala, sakit kepala, sakit kepala. itu sajalah yang selalu terpampam di dada buku rekod kesihatan kami. kebetulan bekalan ubat sudah habis, terus ke klinik untuk dapatkan ubat.

seawal pagi sudah terpacak didepan klinik, namun orang sudah ramai beb. agaknya musim berpenyakit, tunggu dengan sabar, sebab kami sudah request nak doktor kesukaan kami. tiba no giliran kami dipanggil. yes, seperti biasa check tekanan darah semuanya normal. seperti yang diminta, doktor terangkan satu persatu. semua OK! kecuali tekanan gula dalam darah.

Dapat refer letter ke KPJ. alhamdulillah semuanya dipermudahkan. call general line KPJ, dan terus disambungkan ke bahagian Neurologist, kemudian siap dengan date appointment. hanya dengan call. Terima kasih staff KPJ yang telah memudahkan urusan kami tadi.

Settle semua, masuk office. huhu


Share:

Berjuta Warna Pelangi oleh Iris Ixora


Review :
2/5 rate. ANDREA menjadi yatim piatu dek musibah yang tidak terduga. Dia diambil sebagai anak angkat oleh sebuah keluarga kaya. Dia terpaksa akur pada nasib yang menimpanya. Berbekalkan semangat yang kental, dia berjaya ke Dublin untuk mengejar cita-citanya sebagai doktor. Namun dalam mengejar cita-cita, dia dikejar oleh cinta yang tidak diundang. Ketika berada di persimpangan antara cita-cita dan cinta, dia terpaksa memilih cinta. Andi amat mencintainya. Tepatkah pilihannya itu sedangkan Ricky sentiasa menggamit memori lama?

Ricky nekad untuk menjejaki Andrea kerana amat merindui gadis itu. Namun usahanya sia-sia. Dia pulang dalam kehampaan. Malang sekali, kepulangannya menjadikan dia lelaki tempang dan menderita sakit mental. Kenapakah begitu berat hukuman yang diterimanya hanya kerana menyimpan cinta terhadap Andrea?

Yuli pula menyimpan perasaan benci dan cemburu terhadap Andrea semenjak gadis itu dipelihara oleh papanya. Dia menuntut Andrea ganti rugi segala perbelanjaan yang dikeluarkan bagi membiayai pengajiannya dan juga atas kematian papanya. Ganti rugi itu adalah anak perempuan dan suami Andrea.

Sanggupkah Andrea melepaskan suaminya, Andi yang juga bekas kekasih Yuli dan anak mereka?


Share:

Ayam Tambatan (009)

Orang harapan di dalam sesuatu pertandingan
Share:

Kaki Bodek


Harini kami nak share pasai kaki bodek, kaki kipas, dan kaki-kaki yang seangkatan dengannya, kaki cagu takmo! Mereka ni sampai ada yang sanggup menggadai maruah semata-mata untuk kepentingan peribadi. Selalunya spesis kaki bodek ni, adalah yesman (selalu iyakan apa yang orang atasan cakap tanpa kira betul atau salah).
Korang nak tahu tak kenapa dan sebab apa wujudnya kaki-kaki bodek ni di tempat kerja korang?

  1. Nak lebih perhatian dari bos - mereka ini mengharapkan sesuatu lebih dari orang lain. seperti ganjaran. Bila dia dah dapat ganjaran yang dia nak, itu seolah-oleh kemenangan besar buat dirinya.
  2. Mahu dirinya yang terbaik dari kalangan pekerja-pekerja yang lain - biasanya suka diri mereka lebih menonjol dan berpengaruh di mata bosnya. Sebab tu dia senang dapat ganjaran seperti naik pangkat atau kenaikan bonus.
  3. Tak tahu buat kerja - kebanyakan mereka memang tak pandai buat kerja. mereka ni hanya berlakon. Bila depan bos, pura-pura sangat buat kerja macam busy gila khinzir. Tapi hakikatnya, sendiri tau.
  4. Suka tengok pekerja lain jatuh - kalau boleh mereka nak kau selalu kena marah dengan bos. mereka akan cuba buat sesuatu supaya korang dimarahi dengan bos.
  5. Meletakkan dirinya sentiasa nombor 1 - biasanya mereka ni perasan sangat yang dirinya sentiasa menjadi nombor 1 di hati bos sebab, bos sentiasa mendengar kata-kata si kaki bodek ni tanpa usul periksa atau tanpa buat sisatan dulu.
Pasti ada dalam setiap organisasi jenis kaki bodek ni, samada nak melayan ataupun tak. Selalunya kami perhati saja, dan bersikap waspada pada mereka. Dulu bekerja dikalangan berlainan kaum, takda istilah kaki bodek, cuma ada istilah, kau rajin kau dapat lebih. sama seperti bonus atau kenaikan pangkat, kau berkebolehan automatik ketua naikkan pangkat.

Jadi, macam mana nak mengatasi masalah orang kaki-kaki bodek ni?

  1. Jangan terlalu percaya dengan dia - Kalau korang ada masalah di pejabat, dan ada rahsia-rahsia, jangan bagitahu pada dia orang ni. Sebab apa? Benda ni semua mesti dia orang adukan pada bos. Kadang-kadang dia orang ni akan menambah cerita.
  2. Buat kerja kita - kita buat je kerja kita, biar je si kaki bodek ni nak cakap apa. Allah pasti akan tunjukkan perkara sebenar si kaki bodek ni walaupun lambat. Buat kerja kita dengan baik dan perform.
  3. Diam lebih baik - orang puji kau ke, kutuk kau ke, diamkan aja. Kita tak react atau bertindakbalas dengan pemainan mereka. Well, dia orang ni suka sangat putar belit cerita sebenarnya.
  4. Jangan tunjuk minat -Kekadang ada sesetengah kawan sekerja kita ni akan datang dekat kita dan akan cucuk kita dengan kisah-kisah gosip yang melibatkan rakan sekerja korang. Hah, kalau benda ni berlaku, sila abaikan or jangan tunjuk respon yang korang betul-betul minat nak tahu dengan lebih lanjut walaupun hakikatnya u really want to know that things.
  5. Beri nasihat - Kalau kau dah dok nasihat dia tapi tak jalan jugak, terpulang pada dia lah, kau jauhkan lah orang macam ni. Janji kita laksanakan tanggungjawab kita. Kan?
  6. Berdoalah - doakan dia semoga dia mendapat keredhaan Allah dan segera bertaubat. Dan kalau korang yang jadi mangsa, doalah banyak-banyak semoga kebenaran terungkai. Doa orang yang teranaiaya ini biasanya dimakbulkan oleh Allah.
Sekian

Share:

Ayam Terlepas, Tangan Bau Tahi (008)

Seseorang yang membuat kejahatan akhirnya akan dapat malu.
Share:

Bening Merah Jingga oleh Nazurah Aishah

Review :
3/5 rate. Ellina Azura Abdullah, kisah anak gadis yang tidak tahu asal usulnya, sering terluka dengan pelbagai tohmahan. Paling perit tohmahan dari ayah angkat. Mujur dianugerahkan ibu, abang dan kakak angkat yang baik, Hajah Maisarah, Emran, Elliza, dan Ehsan.
Ehsan yang pada mulanya abang angkat, sudah terangkat. Masing-masing mula mencintai apabila mengetahui status Ellina. Namun percintaan mereka ditentang hebat oleh ayah angkat, Haji Idris.

Tindakan Ellina menjauhkan diri daripada Ehsan yang disangkakan jalan penyelesaian, menyebabkan Ehsan berjauh hati dan menerima cadangan ayahnya untuk menjodohkan Ehsan dengan Aqilah, gadis yang dikenali Haji Idris.
Namun setelah Ehsan bertunang, Ellina bertemu Shahrul dalam misi pencarian ayah kandungnya dipantai barat. Pertemuan yang tidak disangka itu, menambah sakit di dalam hati Ellina dengan penipuan Shahrul, kerana Shahrul sudah berkahwin.

Tertumpah kasih pada Faye, anak kepada Hanna menyebabkan Ellina bersetuju untuk berumah tangga bersama Hanna, sekaligus membuahkan bibit cemburu kepada Ehsan. Setelah apa yang terjadi, akhirnya Ehsan ditimpa kecelakaan. Semoga Ellina tabah. (baca: 7-8 Jan 19)

Share:

Hari Ini Adalah Kehidupan, Dan Esok Adalah Kematian


Setiap yang hidup pasti akan mati. dan kematian itu pasti. Kita sudah tahu bagaimana pengakhiran hidup seseorang, namun pengakhiran hidup kita sendiri masih belum tentu dimana dan bagaimana. Bersiap sedia untuk menempuh kematian dengan memperbanyakkan amalan kita di dunia ini.

Allah menjadikan kita untuk beribadah kepadanya. Sebagai khalifah di atas muka bumi ini adalah menjadi tanggungjawab kita untuk membuat apa yang disuruh dan meninggalkan apa yang dilarang. Selain itu kita juga perlu memakmurkan bumi dengan segala kelebihan dan ilmu yang kita ada.

Jika ada tujuan kita hidup pasti ada kesudahannya, kelak kita akan diberi balasan untuk setiap perbuatan sama ada baik atau buruk yang kita buat di dunia ini.

Mati adalah rahsia Allah. Masa dan tempat tidak kita akan ketahui bila akan berlaku. Cuma kita yakin dengan qada dan qadar ia pasti berlaku.

Jadi antara persiapan yang boleh kita lakukan untuk mendapat pengakhiran yang baik adalah dengan memperbaiki amalan, seperti menjaga dan memperbaiki solat kita, memperbanyakkan sedekah dan segera melunaskan hutang piutang kita.

Selain itu kita perlu memperbanyakkan ilmu yang bermanfaat, dan mengajarkannya kepada yang lain. Jika ada anak, adalah tanggungjawab kita untuk mendidiknya menjadi soleh dan solehah.

Rajinkan juga membaca dan mengamalkan ayat al-Quran. Teruskan memelihara hubungan baik dengan Allah dan hubungan dengan manusia.

Kita semua akan merasai kehilangan. Dan kehilangan memang berat. Seseorang yang terbiasa ada bersama kita dan rajin membantu tiba-tiba dipanggil pulang semula kepada pencipta.

Kita bukan sahaja perlu redha dengan ketetapan yang satu ini, malah lebih daripada itu kita mesti mengambil pengajaran daripadanya.

Selain berdoa, warisnya perlu membayarkannya hutang dan menyambung silaturrahim dengan kenalan si mati. Waktu ini doa menjadi cara yang paling mendekatkan.

Janganlah bersedih, kerana Allah itu sentiasa bersama mereka yang bersabar, kerana akhirnya kita semua akan kembali ke tempat yang sama.

Moga kita semua akan mendapat husnul khotimah, insyaAllah.

Sehubungan itu, umat Islam perlu sentiasa berdoa agar amalan yang dilakukan diterima Allah sebagaimana doa Rasulullah dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad bermaksud: 
 
“Ya Allah yang membolak-balikkan hati, tetapkanlah hatiku di atas agama-Mu dan mentaati-Mu.”

Antara doa lain yang diamalkan oleh ulama bagi memohon agar dimatikan dalam husnul khatimah ialah, 
 
“Ya Allah, akhirilah hidup kami dengan husnul khatimah dan jangan Engkau akhiri hidup kami dengan suul-khatimah (pengakhiran yang buruk).”

Tanda 
husnul khotimah
  • Akhir kata dengan mengucap kalimah shahadah.
  • Meninggal dunia pada hari Jumaat.
  • Syahid dalam perang
  • Mati kerana melahirkan anak.
  • Mati kerana mempertahankan agama.

Share:

Followers

#Cancerfighter (1) AlisyaSofia (10) AmilSafwan (1) Family (7) Film/Drama (5) Giveaway (4) Info (20) Kehamilan (9) Lagu (10) Lifestyle (25) Makan (15) Parenting (4) Peribahasa (263) Perth (7) PNME (65) Resepi (30) Sharing (47) Sihat (9) Wordless (1)

Contact Form

Name

Email *

Message *