Takdir Yang Terindah oleh Nana Faiz


Sinopsis :
Qistina Diyana, gadis manja ini hidup penuh ceria di samping Lynda dan Juraita, teman baiknya yang bermula di alam persekolahan. Namun, setelah meningkat awal dewasa, Qistina terpaksa melalui satu kehidupan yang tidak pernah terlintas di fikirannya. Tatkala kasih yang dibajainya sedang berbunga terhadap Izwan Firhan, Qistina dipaksa supaya melupakan jejaka yang telah lama bertakhta di hatinya. Rahsia keluarga yang selama ini tersimpan rapi akhirnya tersingkap dan memaksa dia akur untuk memenuhi satu permintaan saudara kandungnya, apatah lagi apabila ianya berkaitan pengorbanan yang pernah dihulurkan Haikal Hakimi, sahabat baik abangnya itu. Pertemuan semula di antara Haikal menjadi satu kejutan buat Qistina kerana tidak disangkakan mereka pernah bertemu dalam satu kejadian salah faham. Perancangan keluarga Qistina untuk menyatukannya dengan Haikal telah memulakan dan menimbulkan konflik dalaman di dalam dirinya. Apakah rahsia dan pengorbanan yang telah dilakukan Haikal Hakimi terhadap keluarga Qistina itu sehinggakan dia dipaksa menerima lelaki itu? Mampukah dia melalui kehidupan bersama lelaki yang tidak dicintainya itu malah untuk berkongsi kasih dalam satu ikatan di antara suami dan isteri? Benarkah rasa cinta itu dapat dipupuk setelah terbinanya mahligai yang dia sendiri tidak pasti akan bahagianya? 
 
Review :
3.5/5 rate. Perjalanan kehidupan seorang gadis yang telah ditakdirkan untuk berkahwin atas permintaan keluarga sendiri selepas abang kandungnya terhutang budi dengan lelaki tersebut, Haikal. Sepanjang perkahwinan mereka, Haikal melayan Ana dengan baik, sehingga terbit rasa kasih terhadap lelaki itu. Hanya kerana fitnah memisahkan mereka. Tatkala bertemu semula, sesuatu telah menimpa Ana. Tiada watak jahat keterlaluan, dan lebih kepada kisah kehidupan gadis itu. Jodoh maut ditangan Tuhan, tiada siapa yang tahu, begitulah penamatnya. (baca : 31-Dec-2018)


Share:

[Lirik] Ayda Jebat - Temberang


Lagu : Temberang 
Komposer : Hael Husaini & Ezra Kong 
Lirik : Ayda Jebat, Hael Husaini & Ezra Kong

Lirik 
CHORUS 
Duh’ aduh aduh aduh aduh abang
Aduh aduh aduh aduh jangan
Aduh aduh engkau temberang

Duh’ aduh aduh aduh aduh sayang
Aduh aduh silap besar abang
Aduh aduh kalau kau temberang

VERSE 
Bilang pada ku, Apa kau mahu, 
Mahu diriku, Dekat dekat tapi engkau malu 
Katakan saja, Ku yang kau punya 
Janji bahagia, Jangan biar tunggu lama-lama

PRE C/O 
Kerna ku mahu kau selamanya untukku 
Katakan engkau mahu

VERSE 2 
Hadir dirimu dalam hidupku 
Biar selalu malam - malam ku impikan kamu

Repeat PRE C/O

Repeat CHORUS 
Solo

CHORUS 
Duh’ aduh aduh aduh aduh abang 
Aduh aduh aduh aduh jangan 
Aduh aduh engkau temberang

BRIDGE 
Aku tahu kau suka kerna aku juga sama 
(Jangan kau temberang) 
Aku tahu kau suka kerna aku juga sama 
(Jangan kau temberang)

Jangan kau temberang 
Jangan kau temberang 


Share:

Bukan Isteri Simpanan oleh Mia Kiff


Sinopsis :
Dania, Gadis polos yang tak punya apa-apa. Cintanya diburu oleh pasangan adik dan abang, Khaliff dan Afiff. Afiff - Bagi Dania, Afiff adalah lelaki paling poyo dan kurang adab yang pernah dia jumpa. Tapi siapa sangka, lelaki tak normal itu jugalah jodohnya. Apa yang tak kena pada Afiff? Luarannya nampak biasa-biasa. Dania ada jawapannya. Enam bulan bergelar isteri kepada lelaki perasan bagus itu, Dania tahu ada yang tak kena. Dia dikahwini untuk disimpan? Mampukah dia bertahan dalam syurga palsu ciptaan Afiff apabila dia terpaksa berkongsi suami dengan lelaki lain?

Review :
3/5 rate. Watak yang dibawa oleh gadis bernama Dania ni buat kami rasa maruah wanita dimain-mainkan bila dicerai dan dikahwini oleh adik beradik tiri ini. Jalan cerita memanglah sedih, mengalir air mata teman. (baca : 29-30 Dec 18)

Share:

Selamat Tinggal 2018, Selamat Datang 2019


alhamdulillah tahun 2018 sudah hingga ke penghujungnya, dan 2019 bakal menjelma hampir empat hari lagi. Ya berdebar-debar untuk melangkah ke tahun baru. Segala kenangan pada tahun 2018 akan sentiasa dikenang, dan dijadikan ikhtibar.

Pengalaman mencari kerja, di interview akan sentiasa tersemat di dalam diri. Terasa macam fresh graduate, setelah 8tahun bekerja. Sangat dihargai pengalaman berharga ni. Pengalaman kena drive kereta sendiri pergi dan balik kerja, sebelum ni membonceng motor saja. Culture shock sangat.

Pengajaran yang amat kami hargai adalah bila bergaul, walaupun berkenal rapat, jangan sesekali biarkan kepercayaan kawan/kenalan hilang dengan sikap kita. Bak kata pepatah, biar pecah diperut, jangan pecah dimulut. 

Rasanya setakat ini perkongsian dan luahan hati untuk tahun 2018. Semoga kita ketemu lagi di tahun baru 2019. InsyaAllah..

Assalamualaikum..
Share:

2019 SEGMEN BLOG AZLINDA ALIN

http://www.azlindaalin.com/2018/12/2019-segmen-blog-azlinda-alin.html 

Terma dan syarat :

Tarikh Tutup :
7 Jan 2019 



Share:

Giveaway The Berkat Di Mialiana.com



The Berkat (theberkat.com) ialah portal yang berkongsi pandangan tentang pendidikan dan kerjaya untuk golongan B40.

Siapa itu golongan B40?
Golongan B40 atau Bottom 40 ialah golongan yang ‘struggle’ untuk hidup. Mereka ini golongan yang berpendapatan 40% terendah di Malaysia, dengan purata gaji seisi rumah sebanyak RM3,860 sebulan.

Kenapa bantu B40?
Cara terbaik untuk keluar dari kesusahan hidup dan kemiskinan ialah dengan ilmu. The Berkat ingin melihat golongan B40 berjaya dalam pendidikan supaya mendapat kerjaya yang bagus.

Contohnya dalam pendidikan, The Berkat berkongsi cara untuk fasih berbahasa Inggeris, tips menghadapi UPSR dan PT3, tips untuk berjaya dalam SPM, permohonan SBP, permohonan MRSM serta permohonan UPU.


Sekadar berkongsi perkara-perkara yang bermanfaat. Tak apa duit tak banyak, janji rezeki berkat.




Giveaway ini dianjurkan oleh TheBerkat.com dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM300 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.

Read more: http://www.mialiana.com/2018/12/giveaway-the-berkat-di-mialianacom.html#ixzz5anbFylEx
Share:

Segmen Blog Review 2018 - Cheq Pi Mana


Sekali masuk blog beliau, terus terasa macam sudah sampai kampung kami. Sue nama diberi, orang utagha sangat we. jom kita kenali beliau dengan lebih dekat.
  • Apa itu blue-light? blue-light ni antara penyebab Insomnia dan Kemurungan. jom kita ke zaman denosor, purba kala untuk mengelak dari masalah ini. haha
  • Rajin berpantun Sue ni. dari satu ke satu pantun beliau. Jangan ada yang salah paham.
  • Orang membawang, kita pun nak membawang. ini bukan makcik bawang, tapi ini petua makan bawang putih untuk kesihatan. hee dan banyak lagi entri yang menarik untuk di kongsi bersama.
Jom terjah ke blog beliau


Share:

Segmen Blog Review 2018 - Dunia Zumal


Zumal adalah blogger utara yang sudah lama berkecimpung dalam dunia blogging ni. mesti banyak tips dan entri menarik di dalam blog beliau. jom ke blog beliau.
  • Kampung shu dah dekat sangat dah untuk ke restoran ni hihi. Sapa ada berdekatan sana boleh merasa makanan di Blackwood Kangar ni.
  • Suka membela ikan? tapi tak tahu mendeko akuarium? sini ada caranya.
  • Pengguna feri di Terminal Kuala Perlis, boleh refer kemudahan autogate untuk yang berulang alik menggunakan perkhidmatan feri di sini. dan banyak lagi.

Blog Zumal yang lain :


Share:

Segmen Blog Review 2018 - Sayidah Napisah


Blogger awesome ni namanya Sayidah Napisah. masih sweet 20 gitu, dan yang paling shu adore pasal beliau adalah beliau mengajar tutor atau  tusyen subjek Matematik, Matematik Tambahan, Statistik, Calculus, selain itu freelance Editor Matematik & Matematik Tambahan under Syarikat Oxford Fajar. Shu minat Matematik, tapi takda sampai tahap beliau. :D

banyak entri dan tips menarik yang sis Sayidah kongsikan bersama kita, 
Kalau nak tahu lebih banyak lagi maklumat, tips dan entri yang menarik untuk tatapan pembaca blog beliau. jom ke blog beliau.


Share:

Segmen Blog Review 2018 - The Wonderful Jannah


Alhamdulillah.. masih berkesempatan update entri di penghujung tahun 2018. Semoga kita diberi kesempatan untuk menyambut tahun 2019 yang bakal menjelma tidak lama lagi.

blogger baru yang di kenali sebagai Jannah ni antara blogger yang tersenarai di dalam bloglist shu. dan shu suka penulisan beliau. santai saja.
  • Antara entri yang menarik perhatian shu, adalah sambal kegemaran shu. Sambal Hitam Pahang. Shu paling suka yang pedas sikit. Isteri officemate shu ada jual, memang pantang order dibuka, shu akan order 3-4 balang sekali gus.
  • 20 useful keyboards shortcuts in window, antara tips menarik yang dikongsi bersama.
  • Membeli laptop kita sebagai pengguna seharusnya berhati-hati kerana melibatkan jumlah duit yang besar. ini panduannya dalam mencari spesifikasi laptop yang baik.
  • Nak menguasai Mandarin? ada banyak caranya. belajar melalui online mahupun tutor di luar. disini Jannah kongsi pembelajaran Mandarin.
dan banyak lagi review makanan yang buat kita terliur. mari kita rapatkan hubungan sillaturrahim sesama kita semasa blogwalking.



Share:

Segmen Bloglist YEASLMN #2019 (Januari - Disember)


Terma dan syarat :

Tarikh Tutup :
31 Dis 2018

Share:

Segmen Blog Review 2018


Memandangkan ramai antara kita yang berkemungkinan akan bercuti, makanya jom ramai-ramai memeriahkan segmen kali ini. hee.. di kesempatan ini bolehlah shu blogwalking sambil review blog yang lain. bak kata orang mengeratkan sillaturrahim sesama kita.

Terma dan Syarat :
1. Follow blog ni.
2. Buat entri bertajuk " Segmen Blog Review 2018", letak banner dan backlink ke blog ni.
3. Kalau nak komen berkenaan blog shu pun, di alu-alukan.
4. Paste link entri di komen.
5. Done! 

Tarikh Tutup :
24/12/2018 

Terima Kasih,
Share:

Bloglist : Segmen Blog Review 2018


Bismillah.. jom! sama-sama kita blogwalking dan shu akan review satu persatu. insyaAllah boleh bertemu blogger baru dan lama. 


  1. https://jm2u.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018-24disember2018.html 18/11/18
  2. https://lifeisgreatwithme.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 18/11/18
  3. https://chea94.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 18/11/18
  4. https://kasihkuamani.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html?m=0 19/11/18
  5. https://misseffah-ara.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018-by-shuhaida-saad.html 19/11/18
  6. https://sigadisberkacamata.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 20/11/18
  7. https://aienienka.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 20/11/18
  8. http://www.huhahuhajerr.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 09/12/18
  9. https://z3tty.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 20/11/18
  10. https://penselduabee.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 21/11/18
  11. https://diarialialiyana.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 21/11/18
  12. https://hanaintown.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018-by-shuhaida-saad.html 21/11/18
  13. http://www.bajuwarnacoklat.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 22/11/18
  14. https://cikcappuccinolatte.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 22/11/18
  15. https://zzzyy.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 22/11/18
  16. http://www.farhanajafri.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 22/11/18
  17. https://mulan-sahbanu.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 26/11/18
  18. https://ctcheery87.blogspot.com/2018/11/segment-blog-review-2018.html 26/11/18
  19. https://www.shikinrazali.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 06/12/18
  20. https://nzofficial.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 30/11/18
  21. https://ombakbergigis.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 30/11/18
  22. http://www.shfyqhazhr.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 01/12/18
  23. https://sweetepalhijau.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 02/12/18
  24. https://tzeteacherdiva.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 02/12/18
  25. http://jombercontest.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 02/12/18
  26. http://www.mariafirdz.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 03/12/18
  27. www.fizacrochet.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html?m=1 03/12/18
  28. https://www.ciktie.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 05/12/18
  29. https://aima-hassan.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html?m=1 06/12/18
  30. http://www.mialiana.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 10/12/18
  31. https://salinasafea.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html  12/12/18
  32. http://www.aimisyahirah.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 12/12/18
  33. https://stnrsyfh.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html 12/12/18
  34. https://inspiringsharing.blogspot.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html
  35. http://www.sayidahnapisah.com/2018/11/segmen-blog-review-2018.html
  36. https://www.duniazumal.com/2018/12/segmen-blog-review-2018.html
  37. https://belogcheqpimana.blogspot.com/2018/12/segmen-blog-review-2018.html



Share:

Terima Kasih semua yang terlibat

Memandangkan Segmen Blog Review 2018 hampir ke penghujungnya dan jugak penghujung tahun. Ingin shu war-warkan, blog yang terlibat akan shu masukkan di dalam bloglist untuk bulan Januari 2019. Yelah nak buat segmen lagi macam terlalu banyak sedangkan segmen yang sedia ada belum tamat lagi.

Sekalung terima kasih diucapkan kepada semua blogger yang supportive dalam segmen kali ni. hee..


Kepada blogger yang belum direview, harap anda dapat bersabar. 

Sekian terima kasih.
Share:

Appraisal Tahun 2018

 

Selesai appraisal untuk tahun 2018.  Dalam kekalutan untuk persiapan ke team building, terselit pula appraisal. oklah selesaikan sebelum terlambat.

Share:

Khasiat Emping Belinjau/Melinjau


Info : Pokok Belinjau jarang ditanam secara intensif. Kayunya dapat digunakan sebagai bahan papan. Daun yang muda, "bunga" (baik jantan mahupun betina) dan bijinya (baik yang muda mahupun yang sudah masak) boleh digunakan sebagai sayur (misalnya sebagai sayur ulam). Biji belinjau boleh dikisar menjadi tepung dan digoreng menjadi emping atau ditumbuk dan dijadikan kerepek binjai. Sebagai sumber makanan, biji belinjau mengandungi kadar urea yang agak tinggi dan oleh itu, tidak sesuai dimakan pada jumlah yang banyak terutama bagi mereka yang menghadapi masalah gout. - sumber

Harini dapat makan emping belinjau ni. Sedap kemain rasanya walaupun pahit. Namun kali ni shu dapat extra rasa, masin. Berkongsi rasa dengan officemate, sedar-sedar sudah habis. hee
 
Buah Belinjau/Melinjau
  • Buah belinjau diproses untuk dijadikan keropok atau emping. Daun dan buah belinjau dijadikan penyedap rasa dalam masakan.
  • Pucuk mudanya dibuat sayur masak lemak atau masak air dengan rasanya agak manis. Buah belinjau yang muda sedap dimasak bersama daging cincang atau dibuat kari.
  • Buah yang sudah masak direbus dan dimakan seperti kacang tanah rebus. Selain direbus, buah belinjau boleh dibakar dengan sabut.
  • Ia kemudian dibuang kulit dan ditumbuk sehingga leper dan boleh terus dimakan seperti kerepek. Kayunya digunakan sebagai bahan membuat papan.
  • Bahagian yang digunakan dalam perubatan tradisional ialah buah dan daunnya.
  • Khasiat yang terdapat pada buah belinjau, setiap 100gm pucuk muda dan buah belinjau mengandungi air, protein, lemak, karbohidrat, fiber, kalsium, fosforus, ferum, vitamin A, niasin dan vitamin. Betapa banyak khasiat yang ada pada buah Belinjau.
selepas digoreng
Share:

7 Zikir Mudah Menjemput Rezeki

Image result for zikir rezeki 

7 Zikir Mudah Menjemput Rezeki
 
1. Memperbanyak Membaca – La Hawla Wala Quwwata Illa billah
Barangsiapa yang lambat datang Rezekinya hendaklah banyak mengucapkan – La Hawla Wala Quwwata Illa billah (HR. At- Tabrani)


2. Membaca – La Ilaha Illallahul Malikul Haqqul Mubin
Barangsiapa setiap hari membaca La ilaha illallahul malikul haqqul mubin maka bacaan itu akan menjadi Keamanan dari Kefakiran dan menjadi Penenteram dari rasa Takut dalam Kubur (HR. Abu Nu’aim dan Ad Dailami).


3. Membaca – Subhanallah wabihamdihi Subhanallahil Adziim
Dari setiap Kalimat itu seorang MALAIKAT yang BERTASBIH kepada ALLAH Ta’ala sampai hari Kiamat yang Pahala Tasbihnya itu diberikan Untukmu. (HR. Al-Mustagfiri dalam Ad-Da’awat)


4. Membaca Surah Al Ikhlas
Barangsiapa membaca Surat AlIkhlas ketika masuk rumah maka berkah bacaan Menghilangkan Kefakiran dari penghuni rumah dan tetangganya (HR. AtTabrani)


5. Membaca Surat Al-Waqiah
Barangsiapa membaca surat Al-Waqiah setiap malam , maka TIDAK akan ditimpa kesempitan hidup” (HR. Al-Baihaqi dalam Syu’ab Al-Iman)


6. Memperbanyak Selawat ke atas nabi
• Dari Umar bin Khaththab dari Nabi Shallallahu’alaihi wa sallam bersabda bersabda: Barangsiapa Berselawat kepadaku satu kali Selawat maka ALLAH akan membalas sepuluh kali Selawat dan Mengangkatnya Sepuluh DARJAT .


7. Melazimkan Beristighfar
Barangsiapa melazimkan beristighfar nescaya ALLAH akan mengeluarkan dia dari segala Kesusahan dan memberikan rezeki dari arah yang tidak diduga-duga” (HR. Ahmad, Abu Dawud dan Ibnu Majjah)



Doa Menjemput Rezeki
Ya Allah berikanlah kami Rezeki yang luas , yang halal lagi baik tanpa memberatkan kami.

Jika rezeki kami ada di langit maka turunkanlah
Jika ada dibumi maka keluarkanlah
Jika jauh maka dekatkanlah
Jika dekat maka mudahkanlah
Jika sedikit maka banyakanlah
Jika banyak maka berkatilah agar kami dapat menolong anak anak yatim , fakir miskin dan mereka yang dalam kesusahan dan kedaifan


Ya Allah kabulkanlah doa kami . Ya Allah Ya Robbal Alamin . Semoga Allah Mengabulkan doa kami.


Share:

MIVG 2018 Aerodance by UiTM Sg Buloh




Video ini tular di twitter pada mulanya selepas Yuna retweet.. Kemudian bawa ke youtube. dan marilah tonton bakat pelapis kita yang membanggakan. UiTM dihatiku.

Akan busy sehinggalah selepas Krismas. Bukan buat persediaan untuk Krismas okay. tapi sibuk dengan Team Building, dan beberapa kerja penting sebelum 2018 melabuhkan layarnya. InsyaAllah kita ketemu lagi. 

Kepada peserta blog review shu akan review semula selepas tamat segmen tu nanti. maaf sekiranya turn kalian terpaksa menunggu.




Share:

AFF Suzuki 2018 - Final Leg 1


Dalam perlawanan sebelum ni menentang Thailand, Malaysia melayakkan diri ke perlawanan akhir yang telah pun berlaku/ terjadi malam tadi di mana Malaysa seri menentang Vietnam. Kelebihan berpihak kepada Vietnam kali ini kerana menjaringkan gol ditempat orang. begitulah yang shu faham. hiks

Semoga perlawanan timbal balik Malaysia di Vietnam nanti membuahkan hasil. Malaysia perlu menang dalam perlawanan Sabtu nanti. Kami semua mendoakan kemenangan berpihak kepada Malaysia.  #AFFSuzuki2018 #MalaysiaBoleh
Share:

Segmen Blog Review 2018 - Syafiah Khizar

https://stnrsyfh.blogspot.com/

Blog Smile with love ini dipengerusi oleh sis S.K. short for Syafiah Khizar.



Kepada yang belum join segmen beliau, moh ler kita klik di sini untuk Mini Pecarian Bloglist Jan-Dec by S.K. ni haa banner beliau.


Share:

Mini Pencarian Bloglist Jan - Dec 2019 by S.K.

https://stnrsyfh.blogspot.com/2018/11/mini-pencarian-bloglist-jan-dec-2019-by.html

Terma dan Syarat :

Tarikh Tutup :
12/12/18 (harini)
Share:

Segmen Blog Review 2018 - Aimi Syahirah

http://www.aimisyahirah.com/

weyh fisrt time masuk blog sis Aimi ni. terkezut iolls.

  • Beliau merupakan model kalau uolls nak tau. Shu terkejut sebab shu tak pernah masuk blog sis Aimi ni. haha nampak jakun sebab kelebek semua photoshoot dan catwalk beliau. Shu teruja beb!
  • Antara pencapaian beliau yang tak boleh dinafikan lagi.
  • Pengalaman sis Aimi bila anak beliau dijangkiti HFMD. Anak shu, Sofia pun pernah kena jangkitan HFMD masa di rawat di KMC, dan demam panas yang tinggi. Selepas kena kuarantin selama seminggu baru baik sepenuhnya.

Kepada yang memerlukan khidmat modelling, boleh contact sis Aimi di sini dan sini.
Share:

Segmen Blog Review 2018 - Fea's Diary

http://salinasafea.blogspot.com/

Pemilik blog yang comel ni adalah Fea. Seorang yang kecil molek. Cantik blog beliau berwarna warni gitu. Mula berblogging di usia 16 tahun iaitu form 4. Masa tu agaknya saing shu lah berjinak-jinak dalam dunia blogger blogging ni.


Dan beberapa entri yang menarik ada di dalam blog Fea. Jom kita beramai-ramai ke blog Fea
Share:

Hormati Menghormati


Simple. Nak orang hormati kita, pertama sekali kita kena belajar hormati orang dulu. Bak kata pepatah berbuat baik berpada-pada, buat jahat jangan sesekali

Belajar menghormati orang dan haiwan, baik di rumah, di kedai, di pejabat mahupun di mana jua. Mungkin ini nampak remeh, tapi percayalah first impression orang terhadap kita dan secara tak langsung mempamerkan keperibadian kita.

Tak kiralah peminta sedekah sekalipun, hormatilah mereka.

Share:

Amboi Jom Bekerja!


Antara bait-bait lirik lagu Amboi Altimate. Sentap sikit lirik-lirik dalam lagu ni. Tapi ada kebenarannya. Percaya atau tak, inilah antara realiti nya.

Biar masuk kerja on time. Lepas masuk kerja terus buat kerja. Sambil buat kerja mulut membebel oklah, jangan mulut bebel tangan tak berjalan. 

Lets bekerja!
Share:

55 Hari Segmen Bloglist #2 2019 Nurul Najihah


Terma dan Syarat :

Tarikh Tutup :
30/12/18


Share:

Segmen Blog Review 2018 - Mia Liana


Bismillah.. Blog Kak Mia ni dari awal blogging shu selalu ke sini. Beliau antara blogger yang mencapai banyak archievement antaranya yang terbaru adalah pada tahun 2017 iaitu 1st Runner-up for iPrice E-Commerce Blogging Competition - Malaysia.


Paling menarik berkenaan blog kak Mia ni, adalah setiap kali beliau menganjurkan segmen, senantiasa mendapat sambutan hangat. Pelbagai tips menarik yang kak Mia kongsikan bersama. Jom kita terjah ke blog beliau.
Share:

Segmen Blog Review 2018 : Noor Akma


Berhenti rehat review blog sehari dua ni atas sebab tertentu, dan tak dapat di elakkan. insyaAllah shu kembali review sebelum tahun baru menjelma tiba. dalam proses membaik putih cara penulisan.

Zaszzz... jom ke blog Akma untuk lihat lebih banyak entri menarik. tak percaya? jom klik blog akma.


Blog Kak Akma yang lain :

Share:

Pertandingan Boling - Tempat ke-Empat


Kejadian Sabtu yang lepas. Pertandingan Boling Pejabat Selatan, berakhir dengan tenang dan tanpa rasa tak berpuas hati dari semua pihak. Majlis berlangsung dari jam 9 pagi hingga 1 petang ini melibatkan ramai staff.

Pemenang di umumkan, dan team shu hanya beroleh tempat ke-empat. takda trofi. sadis. dan menyebabnya adalah shu. hahaha. Bukan atlet boling pun, hanya main setahun sekali. hihi semua ahli kumpulan shu skor, dan i sorang saja tak mampu beraksi. hahaha dan paling memalukan bila jari terlalu sakit, bola terlepas dari tangan. kau rasa? hahahaha malu mak..

Rugi dak sofia dan ayah tak ikut, sebab ramai ahli keluarga staf yang hadir bersama memeriahkan majlis. dan seperti biasa, cabutan bertuah kali ni pun tak bertuah. hee..

Selain beroleh tempat ke-empat. Team shu juga, Johan dan tempat ke-tiga individu wanita. alhamdulillah..
Share:

Pertandingan Boling Pejabat Selatan - Berdebar


pstt pstt.. esok (08/12/18) office kami ada menganjurkan pertandingan boling bagi pejabat Selatan. Selatan Selangor, bukannya Selatan Tanah Air tau? besar sangat kalau pertandingan Selatan Tanah Air tu. Pada mula penyertaan hanyalah untuk suka suki weyh.

Namun bila hampir tiba hari kejadian, boss besar seolah-olah memberi amanat agar menang. Kau rasa? Budak hingusan seperti shu ni boleh ke main? paling win rasanya untuk kategori masuk longkang pastilah! Bila menjadi serius ni, takut pulak shu. 

Boleh dikatanya ramai wakil syarikat yang senior sertai pertandingan kali ni. Oklah, takut tapi kena rileks. 

Paling simple, pin jatuh semua, bola tak masuk longkang. Kira oklah kan. hahahaha






Share:

azyyatiliah.com Giveaway 2018 | Win Duck Card Holder


Terma dan Syarat :

Tarikh Tutup :
31 Jan 2019

Ucapan Selamat Ulangtahun Kelahiran buat Sis Azy.

Share:

Belian Secara Online di Signature Market


Ternampak iklan di IG shu baru-baru ni mengenai Signature Market ni. Tergerak hati untuk mencuba. Orang yang kunonnya nak berdiet macam shu ni seharusnya mencuba. dan sangat berpuas hati dengan hasilnya. Memandangkan bulan Disember ni banyak sale dan promosi, makanya anda semua boleh mencuba.


Antara langkah-langkah Belian Secara Online di Signature Market :
  • Search guna google ke alamat ini : https://www.signaturemarket.co/my/marketplace/ dan akan tertera seperti gambar di bawah ini. Boleh Register sekarang guna email address yang valid sahaja tau? Ini kerana notification pembelian akan di email ke email add anda.


  • Selesai semua urusan pendaftaran di Signature Market. Anda akan nampak Senarai snek dan makanan lain untuk di masukkan ke dalam troli. Boleh baca penerangan setiap barangan dan "Add to Cart" mana yang berkenan dia hati.

  • Di bawah antara contoh pilihan shu bersama penerangan barangan. Beserta harga dan promosi. Simple dan mudah kan?
  • Bila sudah "Add to Cart". Keadaan akan menjadi seperti di bawah. Jangan takut. Lebih kurang seperti Shopee dan Lazada juga. hee..
  • Setelah berpuas hati. Boleh tekan butang "Checkout". Dan pesanan anda akan berubah menjadi seperti di bawah.

  • "Continue" jika mahu teruskan, dan pilih Delivery Service (cara/medium penghantaran barangan) dan buat Pembayaran melalui bank pilihan anda. 
  • Kemudian, tunggu sehingga terima email notifacation dari Signature Market.


  • Siap! bayaran anda diterima, dalam masa seminggu barang pesanan anda akan diterima.

Dan untuk makluman anda, Signature Market menyediakan Snek, Makanan Organik, Makanan untuk kanak-kanak, Kokis, Aromaterapi, Detok, dan Penjagaan kecantikan dengan harga yang lebih murah. Sangat mudah sekarang ni, hanya klik klik klik dan barangan sampai ke tangan anda tanpa berhabis masa, minyak dan duit parking. hee..

Sebelum shu terlupa, first delivery adalah FOC. dan membership valid sehingga 3 bulan. Untuk renew membership berharga RM200 setahun.


Harga di bawah menunjukkan perbezaan harga brand lain dengan harga di Signature Market. Jangan ragu-ragu memilik snek sihat dari Signature Market.


ini hasil tangkapan shu untuk order sebelum ni. Pistachio Berries Trail Mix. sebab banyak berries ja shu sauk.


* ini bukan paid review. terima kasih.


Share:

Segmen Blog Review 2018 - Shikin Razali


Wah! Pertama kali ke blog Kak Shikin Razali (SR) ni. Cantik headernya. Untuk pengetahuan blogger diluar sana, kak SR ada juga menyediakan khidmat Urut Terapi Buang Angin Bagi Wanita Muslim sahaja ya. Selain itu terdapat lebih banyak maklumat di dalam blog kak SR seperti;


Blog-blog Shikin Razali :

MasyaAllah.. Sebenarnya shu terlepas pandang blog kak Shikin Razali (SR) ni. Bila scroll balik rupanya ya! memang terlepas pandang, maafkan shu kak.


Share:

Segmen Blog Review 2018 - Aima Hassan

Blog Aima Hassan memiliki template yang simple. Namun konten blog menarik perhatian shu, terdapat banyak ilmu yang dikongsi bersama blogger. jom kita ke blog sis AH!
  • Terlalu terpengaruh dengan novel, inilah akibatnya. Novel ni hanya imaginasi kita, jangan mudah terpengaruh seperti drama-drmaa yang telah di adaptasi dari novel. hehe
  • Bila marah menguasai diri, habis orang sekeliling terkena tempiasnya. Bahaya bahaya. cubalah beberapa tips nak cepat hilangkan marah dari sis Aima ni.
  • Sering sakit bahagian belakang tengkuk? Mungkin ini sebabnya.. Antara punca yang ada itu pasti, dan rawatan untuk mengurangkan sakit dapat di lakukan dan meredakan sikit sakit itu.
  • Generasi telefon pintar Iphone, Samsung, Huawei, Oppo sekarang ini, pasti ramai yang tidak mengetahui rahsia kegemilangan telefon Nokia. Kod keramat seperti 16b1 16#d2 16e2 sering kali diguna pakai waktu tu. Tak percaya? cuba tanya generasi tahun 80-an. shu pun sempat merasainya, siap tulis di kertas nak adjust tone. Nikmatnya seperti Malaysia menang perlawanan malam tadi. hee
Dan banyak kali yang ada di dalam blog sis AH. :D
Share:

6 Kelebihan Orang Yang Mempunyai Lesung Pipit


Mempunyai lesung pipit? Ini 5 kelebihan dan Fakta menarik mengenai lesung pipit. Jangan terkejut!

"Betul ke kakak tadi dah 40tahun? Nampak macam muda je, sebab lesung pipit tu kot nampak muda, untunglah kan ada lesung pipit.."

Uniknya mereka yang mempunyai lesung pipit kerana setiap senyuman mempunyai aura yang isterimewa. Lekukan di pipi itu berupaya menambah kemanisan dalam wajah.

Disebalik kemanisan senyuman tersebut, ini merupakan beberapa fakta dan kelebihan lesung pipit yang mungkin belum pernah diketahui sebelum ini:

  1. Hanya 20% manusia memilikinya. Mengikut statistik yang dilaporkan The Daily Health Gen, hanya 20% manusia di dunia memiliki lesung pipit yang sebenarnya merupakan satu kecacatan yang ramai orang impikan dan amat dicemburui.
  2. Ramai yang tertarik. Menurut kajian American Journal of Physical Anthropology mendapati bahawa lesung pipit adalah penambah daya penarik seseorang. Mereka akan tetap nampak cantik walaupun tak mekap.
  3. Kalau bergambar pula, bagaimana rupa atau mood anda ketika memandang kamera, wajah anda tetap menawan walaupun hanya dengan sedikit senyuman yang dipaksa.
  4. Kelihatan awet muda. Para saintis menyatakan kelebihan mereka ada lesung pipit ni ialah tampak muda dari usia sebenar. Dengan kata lain mereka yang ada lesung pipit wajahnya ‘babyface’.
  5. Penyebar aura keceriaan. Setiap kali pemilik lesung pipit tersenyum orang yang melihatnya akan berasa senang hati. Kecomelan mereka yang berlesung pipit ini boleh menceriakan keadaan.
  6. Ramai selebriti jadi terkenal sebab ada lesung pipit. Laman web Time For Healthy Food melaporkan lebih 60% bintang Hollywood memiliki lesung pipit dan ia membantu mereka menjadi lebih popular.

Bagaimana kecacatan lesung pipit terjadi?

Ia dikatakan kecacatan disebabkan oleh otot wajah yang dinamakan Zygomaticus Major terbelah dua. Ia mengakibatkan otot wajah lebih pendek daripada biasa. Kesannya, apabila bercakap, senyum dan sebagainya, kulit wajah akan tertarik dan membentuk lekuk pada pipi.

Lesung pipit bukan saja ada pada wajah, ia juga boleh berlaku di dagu (dagu terbelah) dan juga di punggung bahagian atas (biasa dilihat pada bayi baru lahir).

Share:

Alhamdulillah, Malaysia Boleh


alhamdulillah.. Malaysia layak ke Final AFF Suzuki  2018. Mendebarkan bila sepakan penalti oleh salah seorang ahli pasukan Thailand, namun rezeki memihak kepada pasukan Malaysia.

Nantikan Final Piala AFF Suzuki 2018 tidak lama lagi bersama pasukan Malaysia.
Share:

Ceritera Cinta Darwiesha oleh Adzra Sue


Review :
2/5 rate. Bila hati telah retak,
Hidup berteman si air mata,
Bila laut tak bergelombang,
Segunung pujuk tiada berguna.
Terjerat ke kancah perkahwinan tanpa rela, separuh jiwa aku menerima Encik Zafrul Amri merangkap bos di tempat kerjaku sebagai suami. Diakah bakal pelindungku? Diakah bakal membawaku ke jalan syurga?

Arief Rachman Haqeem, jejaka kacukan dari seberang terpaksa aku kecewakan. Bunga-bunga sayang yang sedang mekar mewangi dan putik-putik cinta yang baru berkembang, berguguran bersama deraian air mata.

“Saya tak sangka kesudahan kita jadi begini. Saya sayangkan awak, Wiesha. Saya cintakan awak!” ~Arief Rachman
“Selamat tinggal, Arief. Saya tahu awak lelaki yang tabah. Jangan kerana saya, awak tutupkan hati untuk orang lain. Doakan kebahagiaan saya…” ~Dahlyana Darwiesha

Pasrahku membawa derita. Encik Zafrul menikahiku hanya kerana aku seiras kekasih lamanya. Aku menjadi galang ganti cinta Encik Zafrul bersama Kak Mylia yang tidak kesampaian. Kembalinya Kak Mylia kepada Penciptanya menambahkan kemelut di jiwa. Encik Zafrul terus hidup dalam bayang-bayang kenangan silam bersama bekas kekasihnya yang telah pergi.

“Lyana bukan Kak Mylia, Lyana tak boleh ubah diri Lyana jadi orang lain!” ~Lyana
“Abang mengaku cinta abang pada Mylia tak pernah mati. Arwah Mylia merupakan kekuatan abang. Lyana… pelengkap hidup abang. Abang sayangkan Lyana dan abang tak boleh terima kalau ada lelaki lain yang mahu rampas Lyana dari abang.” ~Zafrul

Akibat cemburu dan sering salah sangka, bayi yang aku kandung selama enam bulan lamanya tak sempat menjengah dunia. Kecewanya aku. Salahkah aku minta dilepaskan?

‘Mak pesan, jangan kasar-kasar lagi dengan suami’
‘Pesan along, belajarlah memaafkan!’

Encik Zafrul cuba meraih cintaku kembali. Akan tetapi... sekeping hati yang telah retak, bolehkah dicantum semula? Ceritera cinta dan air mata seorang Darwiesha, mungkinkah ada penamatnya?

Share:

Followers

#Cancerfighter (1) AlisyaSofia (5) AmilSafwan (1) Family (4) Film/Drama (4) Giveaway (68) Info (13) Kehamilan (9) Lagu (4) Lifestyle (22) Makan (8) Parenting (4) Peribahasa (231) Perth (7) PNME (64) Resepi (31) Sharing (14) Sihat (9) Wordless (1)

Contact Form

Name

Email *

Message *