16 August 2018

Short Sepuluh Sen


Short Sepuluh Sen | masa lunch tadi ke Giant nak beli Yakult dan Santan kotak untuk masak bersempena anniversary shu. bila sejam waktu lunch tu nak beli barang agak terkejarlah sikit. disebabkan selalu ke Giant ni tak ambil masa yang lama sebab nak beli benda tu saja. bukan nak window shopping.

sampai di kaunter bayaran, check purse ada RM10 saja. terlupa beb nak draw dulu. Allahu.. pastu buat paywave. pun declined sebab kad yang lain. hahaha rasa sebersalah tu tetiba menerpa. pastu korek lah purse cukup RM10.90. memang silap shu lah tak draw awai-awai. hihihi. memandangkan orang dah mulai penuh perbarisan tu, shu cakap pada adik cashier tu kejap lagi saya bayar lagi 10 sen.

dengan muka agak tegas adik tu cakap, tak pa lah, seposen ja, short sikit ja. Allah.. lagi sebersalah dibuatnya. hukhuk. sebaik settle, terus draw bayar balik seposen. pastu suparbeza dia datang tanya gamaknya, shu dah gerak dulu. huhu bukan niat dik, memang terlupa nak draw tadi. :D apa-apapun sebagai peringatan kepada diri shu, samada draw dulu ataupun sediakan duit secukupnya sebelum membeli barang.

11 comments:

  1. baiknya adik cashier tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la. lagi buat kita serba salah. hihihi

      Delete
  2. hahaha 10 sen je, adik tu pun redho kalau kakshu tak datang balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. betul tu. bila shu datang, dia terkejut. hahaha

      Delete
  3. Bersyukurnya adik tu ok...kak PC pernah kurang 5sen adik tu ckp nanti gaji saya kena tolak kak....ya memang salah kak PC tak ada 5sen...tapi memang tak ada masa tu..nak bagi seposen adik tu tak nak..sebab nanti dia pulak hutang kak PC 5sen..penyudahnya kak PC bagi je 10sen tu...halal 5sen dik...hahaha...payah sungguh..kita bagi dia mudah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak. nasib lah adik tu xcakap akak xboleh gerak kalau xdapat 10sen lagi. naya.. hehehehehe

      Delete
  4. alamak. hehe. nasib baik boleh withdraw, kalau tak short la 10sen tu kan. pernah kerja pasar raya tapi bukan bahagian cashier. tiap malam, bila cashier tutup akaun, wajib kira hasil seharian tu'. kalau tak cukup, kena kira juga bagi cukup. kalau short jugak, cashier sendiri kena ganti. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salah kad. adei lah.. dah sampai atm baru perasan kad atm tu rupanya kad lain. hahaha dah korek merata dalam beg. sbab terlupa sgt nak draw. nasiblah seposen ja kurangnya. hahaha

      Delete
  5. Alhamdulillah shu ditemukan dengan adik cashier yang baik hati..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah kak. bila adik tu baik, lagi kita serba salah. hihi orang berbudi kita berbahasa. :D eh

      Delete
  6. betapa pentingnya nilai seposen tu kan :D

    ReplyDelete