MEWARNA KAIN PUTIH

Mendidik Anak Dengan Sabar | peringkat umur dak sophea ni memang kena banyak bersabar dalam mendidik dia. jangan cepat naik angin sebab diorang ni masih dalam proses belajar dan pada masa yang sama memberontak.


antara tips dalam mendidik anak seperti berikut:
  1. jangan pukul anak dari lutut ke atas. kalau marah sekalipun pukul tapak kaki dia.
  2. jangan gunakan anggota badan kita untuk pukul anda. nanti anak bertambah degil.
  3. pukul anak di telapak kakinya.
  4. mulakan hari anak dengan panggilan yang baik. panggil dengan panggilan yang baik.
  5. berikan pelukan setiap hari kepada anak.
  6. pandang anak dengan pandangan kasih sayang. jangan pandang anak dengan pandangan marah.
  7. berikan pujian atas kebaikan yang anak lakukan setiap hari.
  8. jangan mengharapkan anak tidak melakukan kesilapan. kerana kita sendiri pun masih melakukan kesilapan even kecik.
  9. family first.
  10. dalam mendidik anak, jangan mengeluh.
  11. dengarlah cerita anak kita. kerana masa tak akan boleh diulangi lagi.
  12. tenangkan anak setiap kali mereka memerlukannya.
  13. tunjukkan mereka cara untuk menenangkan diri mereka.
  14. buatkan sedikit persediaan dalam menyambut hari lahir mereka.
  15. kemungkinan anak kita bukan pertama menerima ganjaran. mereka memerlukan kita untuk mengajar lebih dari sekali.
  16. luangkan masa bersama anak dengan aktiviti luar. pegang tangan mereka ketika berjalan.
  17. dengarlah mimpi ngeri anak. mimpi ngeri adalah begitu real dalam mimpi mereka.
  18. hargai permainan kesayangan anak. elakkan mengambil/membuang tanpa pengetahuan anak.
  19. janganlah biarkan anak tidur tanpa ciuman selamat malam dari kita.
  20. terimalah kenyataan bahawa anda juga bukan ibu bapa yang sempurna.
  21. jangan selalu membawa bebanan kerja hingga kerumah. big NO!
  22. anak menangis untuk melegakan keresahan mereka, dengari lah mereka.

"ANAK ANAK IBARAT KAIN PUTIH, KITALAH MENCORAKKANNYA MENJADI YAHUDI, NASRANI ATAU MAJUSI"

info : facebook
update : hp
MEWARNA KAIN PUTIH MEWARNA KAIN PUTIH Reviewed by Shuhaida Saad on 29 May Rating: 5

3 comments

  1. Nice info ni. Saya pun tengah mengajar dak Sofea kat rumah. Tapi kena ikut mood dia..kalau tak nanti moody

    ReplyDelete
  2. Oo..gud info. Ingatkan macamana mewarna macamana la tadi

    ReplyDelete
  3. semoga jadi anak solehah. amin

    ReplyDelete

Ad Code

Ads 728x90