Dengki itu SMS

by - 19 March


Dengki itu SMS | tau dak SMS tu apa? boleh dongak ke atas. eh jangan sampai ke kipas. dongak ke quote di atas ni. renungkan dan selamat beramal. :D

kiri kanan dengar ada orang sms dengan hidup orang lain. iolls kesian dengan mangsa yang terlibat. semoga mangsa dirahmati Allah s.w.t dan dipermudahkan kehidupan selepas ni. :( tak kuat, nak marah ada, nak nangis pun ada.

Rasulullah ﷺ bersabda; bermaksud:

“Sesungguhnya pada nikmat Allah ta’ala itu terdapat musuh-musuh. Baginda ditanya: “Siapakah musuh-musuh itu ya Rasulullah? Baginda menjawab, Mereka ialah orang-orang yang berhasad dengki terhadap orang lain atas anugerah yang diberikan oleh Allah.”

Dari Abu Hurairah r.a bahawa Nabi ﷺ bersabda:


"Jauhilah hasad (dengki), kerana hasad dapat memakan kebaikan seperti api memakan kayu bakar." (HR Abu Daud - 4257)

Perbanyakkanlah membaca doa ini supaya dijauhkan diri dari mempunyai sifat hasad dengki. Jika keluarga ramai terutama anak-anak kita boleh juga di doakan kepada mereka. Jika ada kawan dan saudara yang jauh selalu dengki dan sakit hati boleh juga dibaca dan mohon pada Allah SWT supaya dijauhkan hasad dengki.

Kredit : Doa

You May Also Like

6 comments

  1. betul.. kekadang kite mmg xdapat lari dari org phd ni..dan dalam masa yg sama kita pun kena jaga hati kita juga :D
    follow sini #1686

    ReplyDelete
  2. setujuuu! orang susah kita suka la tengok. orang senang kita dengki2 pulak. berbalik la pada diri sendiri kan. buat ape nak ikut2 orang. adeiii. satu lagi PHD. perasaan hasad dengki.

    ReplyDelete
  3. sekarang orang dah guna Whatsapp..

    SMS dah jadi old School

    ReplyDelete
  4. Roar sekali pengertiannya

    ReplyDelete
  5. kadang penat nak hidup sebab kes dengki ni.

    ReplyDelete
  6. terima kasih atas nasihat

    ReplyDelete

You can say anything but please dont hurt me. Thank you