Terlalu Leka


"Amboi Munah, leka benar hang dengan telefon tu, macam kenyang ja bila pegang telefon tu ya"

Deep sangat dah tu kena tegur, kalau tak terasa lagi tak tau nak cakap macam mana. Leka atau asyik dengan sesuatu itu boleh, tapi jangan sampai terlupa dunia ni masih banyak benda bernafas dan perlu di beri tumpuan. Contoh paling dekat adalah shu sendiri, terlalu asyik membaca novel online sampai terlupa nak makan, sedar-sedar perut lapar minta di isi. Kemain hyperbola contoh malam ni. haa macam anak umur tiga tahun tu pandai masak ja kalau lapar sampai tak cakap dengan ibu dia, kan. 

Kesan lain terlalu asyik dengan sesuatu seperti berikut;
  • Ibadah kurang kualiti dan hilang fokus, nak cepat settle. Solat pun ala kadar.
  • Mula abaikan bisikan hati yang memberi peringatan, sampai satu masa langsung kita tak endahkan.
  • Jadi awkard dan tak pasti dengan diri kita
  • Perbualan semakin kearah duniawi sahaja
  • Mula lakukan tabiat lama yang telah lama ditinggalkan
  • Mulanya rasa tak bersalah langsung apabila membuat dosa
  • Hadirnya rasa diri hipokrit


Terlalu Leka Terlalu Leka Reviewed by Shuhaida Saad on 18 November Rating: 5

2 comments

  1. Teguran yang menyentap.. dalam tak sedar, kita terleka.. tq Shu..

    ReplyDelete

Ad Code

Ads 728x90