Recents in Beach

Sunyi dan Cara Atasinya


Sunyi atau dalam erti lain adalah tidak kedengaran sebarang bunyi, senyap, kosong, lengang, sepi dan banyak lagi. Selalunya perkataan sunyi ini merujuk suasana keadaan dan perasaan dalam diri kita.

Perasan atau tak kadang-kadang terkeluar dari mulut kita perkataan "Sunyinya..".

“Bestnya kalau dapat family macam diorang”

“Kenapa aku tak ada kawan-kawan macam mereka”

“Bestnya ada partner macam diorang..”

Cara Mengatasi Kesunyian :
1. Mandi
Dengan hanya mandi dalam keadaan yang baik, lama dan santai, segala lelah di minda dan badan akan hilang sendirinya. 

2. Bela haiwan peliharaan
Cuba bela haiwan peliharaan seperti kucing, ikan, hamster ataupun arnab. Melihat aksi haiwan kesayangan anda bermain akan membuat anda melupakan segala masalah malah menaikkan mood ceria.

3. Tonton drama/filem
Tonton filem seperti aksi, seram, misteri – genre yang langsung tidak membosankan, buatkan kita tidak berganjak dari kerusi.

4. Membaca
Baca novel, tak kisah apa genre, selagi kita enjoy membaca, oklah tu.

5. Berlari
Berjalan kaki selama 30 minit dengan mudah dapat menaikkan mood positif dalam diri.

6. Duduk di kafe
Pergi ke kafe jauh dari tempat tinggal atau pejabat, kemudian pesan minuman dan duduk di tempat yang paling selesa.

7. Ambil pengangkutan awam
Mengambil pengangkutan awam ke lokasi rawak memaksa anda melakukan dua perkara – berada bersama orang asing dan mengubah persekitaran anda. 

8. Permainan video
Permainan video dapat mengalihkan perhatian kita daripada keinginan sesuatu.

9. Rancang percutian
Cuti tahunan tahun lepas masih lagi berbaki, jadi inilah masanya nak rancang percutian – tak kisah dalam negara atau luar. Mencari tiket penerbangan, tawaran hotel, buat kajian berkaitan tempat yang ingin dituju, semua itu akan meningkatkan rasa semangat dan menepis kesepian yang ada.

10. Kelas menari
Daripada duduk di rumah, berangan, apa kata cuba daftarkan diri ke kelas menari. Mana tahu bakat terpendam terus terserlah selepas ini.

Maka sunyi itu kadang-kadang membuat kita menjadi lebih dekat pada Tuhan. Sunyi itu membuat kita mahu berbicara dengan Tuhan melalui doa-doa. Maka jalan terbaik untuk kita mengisi kesunyian ini adalah dengan kembali kepada Allah. Kerana Allah sentiasa mahu berbicara dengan kita. Hanya kita sahaja yang tidak mahu mendengarnya.

Tapi sebenarnya paling best ialah tidur dan baring tanpa berbuat apa-apa, lebih-lebih lagi dalam suhu yang dingin.

Sumber Rujukan:

Post a Comment

2 Comments

  1. Kadang2 sunyi itu indah tapi sekarang takda masa dah nak sunyi2, alhamdulilah dikurniakan keluarga dan kawan2 yang sentiasa disisi.

    ReplyDelete
  2. Banyak cara nak hindari rasa sunyi kan Shu.Terbaiknya bermunajat padaNya.

    ReplyDelete