19 July 2018

PROGRAM DIET HARI PERTAMA

kesedaran sivik | sudah bertahta di hati shu harini apabila officemate berdiet dan turun 10 kg. terkesima sekejap, kita dok heboh nak start diet, dia diam-diam berdiet. hahahaha disebabkan beliau sudah sukses, shu pun baru nak bermula sebab terasa banyak baju sudah tak muat, samada sedekah ataupun terpaksa beli baru. balik raya haritu sudah 2 plastik hitam sudah ku tangisi pemergiannya. tak sanggup lagi kalau satu almari nak kena tukar saiz baju memandangkan semua baju baru saja 2,3 kali pakai.


sekarang ni kalau kita google, macam-macam plan diet boleh kita ikuti. tapi shu jenis perut cap beras. anything happen memang kena masukkan nasi dalam perut, kalau tak memang angin berterbangan dalam perut sampai lah demam. dulu shu sorang, sekarang jijoi pun sama, berjangkit gamaknya.

Program penurunan berat badan yang paling berjaya adalah yang boleh menggabungkan pelan makan yang baik dengan jenis dan jumlah latihan yang sesuai. Tetapi perancangan makan boleh menakutkan pada mulanya. Sesetengah orang membesar tanpa makan apa-apa kecuali makanan ringan dan tidak pernah belajar tentang pemakanan.

MAKANAN TERDIRI DARIPADA MAKRONUTRIEN:
Protein :
| Daging | Ayam (tiada kulit) | Ikan |

Karbohidrat :
| Ubi keledek | Yams | Kacang | Jagung | nasi coklat | Oatmeal | Produk bijirin | Sayur-sayuran (ini adalah karbohidrat berserat) | Strawberi | Pisang | Pear | Grapefruit | Epal |

Jangan ambil karbo yang ni :
| Cookies | Kek | Pastri | Gula-gula | tepung putih | Makanan gula tinggi |

Lemak :
| Ikan air sejuk | Keju rendah lemak | Biji bunga matahari | Walnut | Almond  Mentega kacang | Minyak zaitun | Minyak canola | Minyak safflower (makan secara sederhana) |

Jangan ambil lemak ini :
| Daging tinggi lemak | Susu tinggi lemak | Perut salad tinggi lemak | Makanan yang digoreng | Butter |

MERANCANG MEALS HARIAN
Sekarang, kita kena tahu berapa banyak kalori yang kita boleh makan setiap hari dan masih menurunkan berat badan. Korang tahu bagaimana kalori tersebut dibahagikan antara protein, karbohidrat, dan lemak? Dan kita mempunyai beberapa idea mengenai di mana untuk mencari sumber terbaik untuk semua makro ini.

Nota: Pelan makan ini hanyalah satu contoh. Untuk membuat diet membakar lemak yang sesuai dengan keadaan anda, laraskan saiz bahagian berdasarkan nilai kalkulator anda untuk kalori dan makro harian.

6 comments:

  1. Replies
    1. insyaAllah.. baru nak start ni. hihi

      Delete
  2. ni dah minggu ke3 aida start seriously diet.
    aida amik diet kalori, shu.
    aida sehari mesti nak ngap nasi. so aida amalkan suku suku separuh gitu lah.
    elakkan air manis! makanan manis! num air suam byk agar lawas.
    bersenam, sudah pasti.
    ada la baca fakta. 80% jaga makanan. 20% senaman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul aida. shu haritu buat sekejap. pastu mulut ni asyik nak makan jugak. terus cheat day sampai seminggu terus naik. semalam baru start siap bersenam. haha.. krem perut bersenam dengan dak sofia. hehehe

      chayoook aida pun boleh buat.

      Delete