19 June 2019

Hutang keliling pinggang (170)

Menanggung pinjaman yang terlalu banyak.

18 June 2019

Inilah 10 Fakta Janin 7 Minggu yang Wajib Anda Ketahui

Malam ni kami nak kongsi sedikit fakta yang kami baca tentang kandungan/janin 7 minggu yang wajib untuk anda ketahui. Beberapa informasi tentang janin 7 minggu tersebut boleh menjadi gambaran bagi kita untuk mempersiapkan kehamilan kita yang memasuki minggu ke-7 ni. Kita harus tetap menjaga keadaan kesihatan dan psikologi kita. 

Semoga artikel ini boleh memberi informasi yang bermanfaat mengenai perkembangan dan pertumbuhan janin pada minggu ke-7.

1. Lengan dan Kaki Janin Sudah Mula Terbentuk
Pertumbuhan dan perkembangan janin 7 minggu yang bermula dengan pesat, pertumbuhan organ pergerakan seperti tangan dan kaki mula berkembang. Bentuk tangan dan kaki telah mula dilihat pada minggu ke-7 ini. Walaupun saiznya masih kecil, janin mengalami pertumbuhan yang tinggi sekitar 1.25 cm. Fetus kecil ini kadang-kadang bergerak tetapi tidak menstabilkan pergerakannya. Pergerakannya menandakan pertumbuhan dalam janin janin, namun bermakna janin mula bergerak.

2. Sistem Pencernaan Mulai Terbentuk
Sebagai tambahan kepada beberapa organ penting yang mula tumbuh seperti otak, jantung, hati, dan buah pinggang, janin 7-minggu telah membentuk sistem pencernaannya. Sistem pencernaan ini agak kecil dan boleh dilihat secara telus jika anda dapat melihatnya. Kepentingan pembangunan dan pertumbuhan apabila sistem pencernaan dibentuk mesti disokong oleh pengambilan makanan yang baik oleh ibu. Makan ikan ayam, telur, dan hati untuk dapat memberikan pengambilan protein untuk perkembangan badan pada janin.

3. Hati Janin Mulai Berfungsi

Source: sbtlneet

Tidak seperti organ penting yang masih terbentuk, tetapi fungsi hati dalam janin 7 minggu telah mula berfungsi mengepam sel darah merah. Sel darah merah dipam oleh aliran hati dalam jumlah besar sehingga kord rahim terbentuk yang kemudian berfungsi sebagai organ penting kedua selepas otak. Jumlah sel darah merah dalam janin 7 minggu juga berfungsi untuk beberapa pertumbuhan dalam janin sendiri.

4. Mulai Terbentuk Alat Kelamin
Semasa minggu kehamilan, kemaluan janin mula terbentuk. Pertumbuhan ini akan sangat cepat setiap saat sehingga alat kelamin sempurna terbentuk. Melalui ultrasound anda tidak dapat melihat alat kelamin janin, sudah tentu, kerana mereka sangat kecil sehingga sukar untuk dilihat. Pada bulan ke-5 kehamilan, anda sudah boleh mengetahui hubungan seks bayi anda, jadi bersabarlah!

5. Rahim Ibu Mulai Berkembang
Tidak seperti saiz uterus pada minggu-minggu terdahulu, saiz rahim ibu mula berkembang sebanyak satu juta. Ini telah menyebabkan perubahan fizikal di dalam perut ibu dengan jelas pada minggu ini. Perkembangan rahim kemudiannya berguna untuk pertumbuhan dan perkembangan janin yang akan tumbuh lebih cepat dan lebih cepat. Pembesaran rahim menghasilkan perasaan mudah keletihan dan keletihan pada ibu. Untuk itu, semasa minggu ketujuh kehamilan anda perlu banyak rehat.

6. Ibu Perlu Banyak Istirahat
Sehingga minggu ke-12, anda akan sering mengalami loya dan muntah. Oleh itu, anda perlu mengambil banyak rehat dan tidak melakukan kerja keras dan membuat anda tertekan. Jaga keadaan badan anda sebanyak mungkin dan mesti melakukan lebih banyak perkara positif dalam masa lapang anda untuk memastikan mood anda stabil. Jangan mengambil terlalu banyak ubat untuk mengurangkan loya, anda harus mengambil ubat mengikut arahan doktor.

7. Ibu Masih Sering Emosional
Mereka yang berada dalam minggu ke-7 kehamilan anda sering akan merasa emosi dan meningkat dengan cepat dengan kesilapan remeh. Ini adalah semula jadi kerana rahim mula berkembang dan anda tidak biasa dengan keadaan. Belum lagi ini disebabkan oleh pembebasan beberapa hormon semasa kehamilan yang akan memberi kesan kepada perubahan psikologi dan juga perubahan fizikal ibu. Oleh itu, jika anda mempunyai pasangan yang dalam minggu ketujuh kehamilan, anda harus lebih bersabar dalam menangani dan membantu pasangan anda.

8. Hati-hati dengan Mual-mual dan Pendarahan Berlebihan
Sesetengah orang mungkin merasa bermasalah dengan gejala mual selama minggu ke-7 kehamilan. Ini dianggap sebagai gejala biasa yang berlaku pada usia 7 minggu. Tetapi perlu sedar jika rasa mual dan muntah berlebihan sehingga membuat anda merasa sangat lemah. Rujuk doktor anda supaya anda diberi resep yang boleh mengurangkan mual anda. Juga sedar pendarahan yang berlebihan di kawasan wanita. (maaf shu tak berapa faham makna resep)

9. Kepala Janin Sudah Terlihat Jelas Menunduk
Pada usia kehamilan yang memasuki minggu ke-7 kepala janin sangat jelas. Kepala janin akan melihat ke bawah dan dilihat dalam cairan yang merupakan air amniotik. Air amniotik akan membantu pertumbuhan janin dalam rahim. Kulit bayi masih kelihatan sangat nipis dan telus supaya otak dan pencernaan masih dapat dilihat dengan jelas dari luar. Tetapi bentuk hidung, mata dan telinga di kepala mula jelas menunjukkan bentuknya.

10. Janin Mulai Terhubung dengan Plasenta 
Keistimewaan perkembangan janin 7 minggu adalah permulaan hubungan kukuh antara janin dan plasenta. Plasenta adalah sekumpulan tisu yang terbentuk menjadi satu. Plasenta, atau biasanya dirujuk sebagai air, adalah organ yang melindungi janin hidup. Salah satu tugas plasenta adalah untuk menghalang mikroorganisma dan bahan kimia pencerobohan yang merugikan daripada menghampiri janin. Kerana peranannya yang penting dan sentiasa menjaga janin bersama, plasenta juga dirujuk sebagai kakak janin anda.


Sources : Cintai Hidup

Salam Syawal dan pengalaman makan buah berangan

Salam Syawal semua, sudah lama menyepi, almaklumlah tahun ni raya pertama di Selangor kemudian menyusur ke Kedah sebelah tengah hari nya, maka kesibukan melanda. Itupun dapat balik kampung sekejap, kalau balik lagi lama agaknya bersarang blog ni dibuatnya.

Perkembangan raya adalah semua biskut "dua beranak ni baking" sold out. Jadi tetamu datang rumah hanya hidangan kopi o bersama goreng pisang. alhamdulillah.. cookies coklat dan vanila paling laku keras.. pastu memasing bising berat naik lepas raya, jangan salahkan cookies iolls okay. hiks

ok tutup pasal raya.

Petang tadi boss kami masuk office letak buah berangan ni untuk anak-anak buahnya makan. tolonglahh.. ini pertama kali shu makan tau. rasanya berlemak sedap macam biji cempedak. pada shu lah yang pernah makan biji cempedak tu. 

pengalaman yang kelakar bila shu hanya renung buah ni dan tanya boss macam mana nak makan, boss kuuuu.. katanya menari dulu.. kurang asam... nasiblah tak terlalu lurus i nak menari.. hahaha


Rajin boss i ni berkongsi rezeki dengan anak-anak buah dia, bab makan tak pernah kedekut. tapi jangan prosah p minta la.... hihihi

Hujung lurus, pangkal berkait (169)

Ia kelihatan baik, tetapi di hatinya adalah kejahatan.

17 June 2019

Hilang di mata di hati jangan (168)

Walaupun tempat tinggal adalah jauh tetapi sentiasa diingati di hati.

Segmen Bloglist Raya 2019


Tinggal empat hari sebelum meninggalkan Ramadhan 2019. Terasa terlalu cepat masa berlalu. Serasa baru saja menyambut Ramadhan. Persiapan raya dah buat ke belum? Meh iolls buat satu segmen yang teramat mudah di alam semesta ini. hikhik

Syarat :
1. Follow blog ni.
2. Tinggalkan link blog kalian di ruangan komen di bawah. done!
3. Tarikh tamat : 17-Jun-2019

Simple step sebabnya masing-masing akan busy balik kampung, kemas rumah mahupun buat biskut. Jadi kita buat segmen simple saja. 


16 June 2019

Hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong (167)

Gemar ikut campur di dalam urusan orang lain.

15 June 2019

Hidung belang (166)

Orang yang suka mengusik perempuan.