22 April 2019

Seperti mentimun dengan durian (112)

 Orang yang lemah berlawan dengan orang yang kuat.

21 April 2019

SEGMEN BLOGWALKING TWJ APRIL 2019


Terma & Syarat :

Tarikh Tamat :
30-Apr-2019

Jannah ni mula blogging tahun 2018, sebelum ni beliau ada anjurkan segmen bloglist untuk mencari ramai blogger. sekarang beliau anjurkan segmen untuk blogwalking pula. apa kata kita sama-sama support Jannah! jom!


Benarkah Ais-Krim Vanila Ubati Tonsil?


Mesti terliur masing-masing kalau nampak ais-krim ni pada waktu-waktu macam ni, kan? cuaca panas sokmo, jemur baju sejam pun boleh kering. Kalau berjam-jam alamatnya baju bau rentung. rasa malas yakmat kalau nak keluar bila matahari mulai naik. pukul 6 baru terasa nak keluar beriadah.

Setiap kali selepas keluar rumah, mesti kami akan mencari ais-krim di dalam peti ais. sebab pertama shu dan sofia memang ada tonsil, jadi untuk elakkan masalah ini berlarutan memang kami akan makan ais-krim selepas penat bermain panas. perit oo kalau kena tonsil. huhuhu

Mitos : ais-krim boleh ubati tonsil. jangan korang percaya sangat ya. 

Sebenarnya ais-krim ni hanya meredakan kesakitan dari tonsil itu sendiri. kalau lepas operation buang tonsil pun doktor akan sarankan makan ais-krim dulu. tapi kena ingat tak semua ais-krim boleh meredakan sakit tonsil tu.

Shu dan sofia serasi bersama ais-krim vanila. jadinya hanya ais-krim vanila dalam peti ais untuk standby diwaktu kecemasan. sesetengah orang, ais-krim coklat pun ok. try and error dulu, hehe

Seperti Meniup Api Di Atas Air (111)

Pekerjaan yang tidak memberi hasil.

20 April 2019

Bagai Mencari Belalang Atas Akar (110)

Pekerjaan yang mustahil untuk berhasil.

19 April 2019

Bagai Menatang Minyak Yang Penuh (109)

Memelihara anak dengan penuh kasih sayang serta berwaspada.

18 April 2019

Segmen Bloglist Shuhaida #3

Memandangkan sudah agak lama bloglist shu tak berupdate. Harini nak buat segmen untuk bloglist terbaru yang berlangsung selama 5 hari bermula malam ni hingga Khamis malam. Tak banyak pun syarat-syaratnya.


Terma & Syarat :
1. Follow blog Shuhaida Saad ni.
2. Komen bersama link blog korang.
3. Entri nak buat atau tak, terserah.
4. Tunggu shu update dan masukkan dalam list shu.
5. Done.

Tarikh Tamat :
18-Apr-2019 (8.30 malam)


Senarai-senarai bloglist :
  1. https://aienienka.blogspot.com
  2. www.fizacrochet.com/2019/04/segmen-bloglist-shuhaida.html?m=1
  3. https://darihatimissmulan.blogspot.com/
  4. https://penselduabee.blogspot.com/
  5. http://www.mamapipie.com/2019/04/segmen-bloglist-shuhaida-3.html
  6. www.zukidin.com
  7. https://mulan-sahbanu.blogspot.com
  8. https://www.mialiana.com/2019/04/segmen-bloglist-shuhaida-3.html
  9. https://pemudattbc.blogspot.com/2019/04/segmen-bloglist-shuhaida-3.html
  10. https://normala-normala.blogspot.com/2019/04/segmen-bloglist-shuhaida-3.html
  11. https://ejulz.blogspot.com/2019/04/segmen-bloglist-shuhaida-3.html
  12. https://belogsjm.blogspot.com/2019/04/segmen-bloglist-shuhaida-3.html
  13. https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2019/04/segmen-bloglist-shuhaida-3.html
  14. https://sweetepalhijau.blogspot.com/2019/04/segmen-bloglist-shuhaida-3.html
  15. https://ladyinredplanner.blogspot.com/2019/04/segmen-bloglist-shuhaida-3.html
  16. https://thendelion.blogspot.com/
  17. http://www.roziahmuhammadnor.com/2019/04/segmen-bloglist-shuhaida.html
  18. https://mimyara.blogspot.com/2019/04/bloghopping-dan-jumpa-blogger-aktif.html
  19. https://sayasukala.blogspot.com/2019/04/segmen-bloglist-shuhaida-3.html
  20. https://inspiringsharing.blogspot.com
  21. https://solehahgirlz.blogspot.com/2019/04/segmen-bloglist-shuhaida-3.html
  22. https://www.shikinrazali.com/2019/04/segmen-bloglist-shuhaida-3.html
Terima Kasih kepada semua yang sertai dan support segmen shu. 

Bukan Milikku Jadi Milikku oleh Arsha


Review :
3/5 rate. Kisah mengenai seorang Siti Shafura yang dijadikan anak angkat oleh keluarga sahabat baiknya. Dibuang oleh ibu saudara sendiri gara-gara arwah ibunya pernah mempunya sejarah percintaan dengan bapa saudara. Kemana pergi sentiasa menyenangkan orang sekeliling.

Namun tidak kepada anak keluarga angkatnya, abang kepada sahabatnya Eshaq Hakimi. Sentiasa memusuhi dia hanya kerana kisah lama pertembungan pertama mereka yang tidak manis sebelum ini. 

Mereka dikahwinkan atas sebab dia terpaksa menjaga Eshaq yang sakit. Agak susah baginya untuk menjaga kerana mereka bukan mahram! Setelah dipertimbangkan, dia yang kaya dengan sifat sabarnya, menahan dan bersabar dengan sikap Eshaq, sehingga mereka berkahwin.

Dalam benci terbit rasa cinta, cemburu setiap kali dia bercakap dengan lelaki lain. Sehinggalah ke hujung, hati masing-masing bertaut dan mengikat dengan kemas. ceh ceh.. abang dan siti. (read : 15-Apr-2019)